Så lätt kan du hjälpa dem hitta nya hem

Uppdaterad 2011-08-18 | Publicerad 2011-08-17

Övergivna hundar får komma till jourhem tills de hittar adoptivfamilj

Sally slängdes ut från ett bilfönster på motorvägen när hon var valp, Boss ägare kunde inte längre ta hand om honom och Mac räddades från att avlivas.

De är oönskade hundar.

Nu söker de nya hem.

Carina Olsson, grundade den ideella föreningen Hundar utan hem 2006.

Sparky släpades på marken efter sin husses cykel men ägaren fick behålla honom. När han åkte på semester lämnade han Sparky och två andra hundar ensamma i flera dagar. En av hundarna fick avlivas, men Sparky räddades. Förra året adopterades han av Pia Areskoug, 63, genom "Hundar utan hem" och fick komma till Sverige.
”Skulle ha avlivats”

På Irland avlivas runt 30 000 hundar per år – men den svenska föreningen räddar många av dem.

– De allra flesta vi har hjälpt till nya hem skulle ha avlivats. De förtjänar så mycket bättre, säger Carina Olsson, som grundade "Hundar utan hem" för sex år sedan.

Många hundar väntar på att få ett nytt hem.

Sally är en av dem. Hon var bara valp när hon slängdes ut från ett bilfönster på motorvägen utanför Dublin. Hon var inte önskad, men har räddats och tagits till Sverige.

Andra hundar har räddats från avlivning i Irland eller överlämnats av svenska familjer eftersom de av olika anledningar inte kan ta hand om dem.
Delad adoption

Föreningen har hittills omplacerat 1 400 hundar från Irland och runt 50 svenska.

Nu söks nya hem till ett 30-tal hundar och vid en hundträff i Hagaparken i Stockholm visades sötningarna upp. På plats fanns också redan adopterade hundar och deras nya familjer.

Taina Rahko är jourhem för Romeo till dess att han får nya ägare. För ett år sedan adopterade hon Chippen tillsammans med familjen Carlsson och de hjälps åt att ta hand om honom.

– Jag gör det för att jag vill hjälpa, säger hon.