Så slår nya chockräntor mot din familj

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-06

Riksbankschefen: Spelar ingen roll Villaägaren: Det är sura pengar

Marika och Mikael i Vadstena har ett lån på 1 miljon kronor på sitt hus. I dag har de en ränta på 3,75 procent. Normalräntan ligger på cirka 5,5 procent. Tillsammans med de minskade ränteavdragen innebär det att de får en ökad månadskostnad om 1250 kronor eller 15000 kronor per år.

Räntehöjningar, amorteringskrav och minskade ränteavdrag skulle slå hårt mot många hushåll med bostadslån.

– Jag skulle inte känna av det särskilt, säger Lars Nyberg, vice riksbankschef.

Annat är det för villaägaren Marika Söreskog, 48, i Vadstena.

– Det blir tufft för oss.

Ekonomiska bromsåtgärder drabbar många hushåll hårt, men betyder inte särskilt mycket för personerna i riksbanksledningen. ”Jag har så små lån så det spelar ­ingen roll”, säger Lars Nyberg som har bott i sin lägenhet på Östermalm i 15 år.

Bostadsmarknaden i storstadsregionerna är glödhet, trots det senaste årets räntehöjningar. Priserna stiger nu mer än hushållens inkomster. Skräckscenariot är att priserna börjar sjunka – snabbt.

Då spricker bubblan och många hushåll blir sittande med enorma skulder på sina bostäder. Röster höjs därför för ytterligare räntehöjningar, amorteringstvång och sänkt ränteavdrag.

”Man oroar sig”

För Marika Söreskog och hennes familj utanför Vadstena skulle bromsåtgärderna slå hårt mot familjens ekonomi.

– Det är klart att man oroar sig. Det är ju sura pengar som man i så fall måste punga ut med. Tillsammans med den senaste tidens elpriser så kan det blir riktigt tufft för oss, säger hon.

Familjen har nu bland annat installerat jordvärme för att hålla nere kostnaderna.

– Man undrar ju när konjunkturen ska vända. Som vanlig människa känner man sig maktlös, säger Marika.

Har låga lån

Riksbankschefen Stefan Ingves, som tjänar 201 000 kronor i månaden, bor i ett blygsamt belånat radhus i Upplands Väsby. En kraftig räntehöjning skulle inte betyda mycket för hans del.

De övriga fem i riksbanksledningen tjänar mer än 160 000 per månad och bor i bostadsrätter i centrala Stockholm. Flera av dem köpte sina bostäder för länge sedan och har därmed låga lån i dag.

– Jag amorterar redan i dag och har så små lån så det spelar ingen roll, säger vice riksbankschef Lars Nyberg som har bott i sin lägenhet på Östermalm sedan mitten av 90-talet.

I samma stadsdel bor även riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP), som nu föreslår en sänkning av ränteavdraget för att kyla av bostadsmarknaden.

– Alternativet är att vi tvingas till ett idiotstopp med kraftigt höjda räntor om något år som drabbar alla mycket hårdare, säger han.