Efter dödsbranden: Hurtigruten riskerar kantra

Publicerad 2011-09-15

Tar in mer vatten än man klarar att pumpa ut

Efter branden som kostade två besättningsmän livet tar Hurtigruts-färjan M/S Nordlys nu in mer vatten än räddningsmanskapet klarar av att pumpa ut.

– Det är inte osannolikt att fartyget tippar, säger brandchefen Geir Thorsen till norska VG.

Räddningstjänsten gör nu allt för att lokalisera läckan som gör att M/S Nordlys tar in vatten – och riskerar att kantra.

Just nu har fartyget en tiogradig slagsida, skriver norska VG på nätet.

– Det är inte osannolikt att fartyget tippar, men vi sätter in allt manskap för att förhindra det, säger brandchef Geir Thorsen.

Just nu tar dock fartyget in mer vatten än vad räddningsmanskapet klarar av att pumpa ut.

Vid 17.30-tiden sa operationsledaren Trygve Ødegård att man inte hade funnit några tecken på sprickor i skrovet.

Två döda på färjan

Det var vid tiotiden i förmiddags som storbranden på Hurtigruts-färjan M/S Nordlys startade. Flera personer rapporterades saknade och räddningspersonal sökte igenom båten under pågående släckningsarbete. Vid 12.30-tiden rapporterades branden vara begränsad.

En halvtimme tidigare hittade räddningspersonalen två personer inne i den rökfyllda färjan. Trots återupplivningsförsök kunde de inte räddas, skriver VG.

En av dem ska ha hittats i motorrummet, där branden misstänks ha startat.

De två omkomna är anställda på färjan.

Olav Fjell, administrativ direktör på bolaget, flyger nu till Ålesund för att stötta personalen:

– Det är fruktansvärt tungt att mista en kollega. Det präglar hela organisationen. Vi är inte en större organisation än att alla känner alla, säger Fjell till NTB.

Vid 13-tiden kom uppgifter om att det ännu saknas två personer.

– Vi har fått uppdateringar om att två personer fortfarande saknas på skeppet. Vi vet vilka de är, men vi vill inte gå ut med kön eller ålder, säger informationsdirektör Ragnar Norum på Hurtigruten till VG Nett.

”Fruktansvärd lukt”

Hittills ska tolv skadats i färjeolyckan, uppger VG vid 11.50-tiden. Sex har fått vård vid vårdcentralen och sex har förts till sjukhus. Två ska vara allvarligt skadade.

Vid 10.45 hade omkring 230 personer evakuerats från färjan, uppger norska Dagbladet. Inga Hagen, som evakuerades, berättar om fasan:

– Det kom en vägg av svart rök upp genom alla kanaler. Det var en fruktansvärd lukt, säger Inga Hagen, som var på sin första resa som anställd i köket, till Dagbladet.

”Plötslig rök”

Terje Lund, trafikskolelärare i Ålesund, såg skeppet när det var cirka 100 meter från land och började brinna. Han kunde höra motorerna och säger att fartyget var i rörelse.

– Jag såg båten komma in mot land och plötsligt började den ryka. När den kom närmare avtog röken och en räddningsbåt var på väg ut, säger Terje Lund till Aftonbladet strax efter att branden startat.

Här utanför Ålesund brinner
färjan
Tipsa |
Aftonbladet