Tyska domare satte krokben för förbundskansler Merkel

Vet marknaden vad den jublar åt?

Domarna i den tyska författningsdomstolen.

Åtta medelålders herrar och damer klädda i lustiga hattar hade Europas framtid i sin hand.

De nöjde sig med att bara sätta krokben för Angela Merkel och inte stoppa räddningspaketen till Grekland och andra hjälpbehövande.

Marknaden jublade men begrep börsnissarna egentligen varför?

Utslaget i den tyska författningsdomstolen beskrevs i förväg som ett ödesbeslut för Europa. Om domarna - som i sina märkliga dräkter mer ser ut att tillhöra en medeltida religiös sekt än en högtstående rättslig instans - hade stoppat räddningspaketen till behövande euroländer så hade världens börser ännu en gång åkt hiss ner i källaren.

Författningsdomstolen avvisade invändningarna mot hjälppaketen men sa samtidigt att regeringen i fortsättningen måste lyssna mer på förbundsdagen innan de ställer ut miljardcheckar till behövande.

Glädjeskutt

Detta fick marknaden att ta ett glädjeskutt. Vikande börskurser vände uppåt. Uppenbarligen var rädslan stor att författningsdomstolen i Karlsruhe skulle sänka räddningspaketen vilket lett till fult kaos på de finansiella marknaderna.

Men frågan är om inte börshandlarna bara läste de första raderna i nyhetstelegrammen innan de tryckte på köpknappen. När de fortsätter längre ner är det risk att de trycker på säljknappen igen.

Utslaget innebär att det i fortsättningen blir svårare för Angela Merkel att på egen hand vifta med checkhäftet i Bryssel.

Inget fribrev

För att använda chefsdomare Andreas Vosskuhles formulering.

– Utslaget ska inte ses som ett konstitutionellt fribrev för framtida räddningspaket.

Med andra ord kommer det i framtiden att gå ännu trögare på EU-toppmötena i Bryssel när akuta åtgärder för att rädda euron ska beslutas. Merkel måste i förväg konsultera parlamentets budgetkommitté innan hon utfärdar några löften.

Redan i dag tycker marknaden att processen i Bryssel går för långsamt. Vilket är en orsak till den senaste månadens börsturbulens.

Det verkar inte som den fulla innebörden av utslaget sjunkit in.

Fallrepet

Kanske berodde det på att Angela Merkel var blixtsnabb med att ”spinna” effekterna.

– Domstolen har utan tvivel bekräftat att regeringen gjort rätt, hävdar förbundskanslern.

Varpå hon höll ett brandtal om euron inför förbundsdagen. Euron är så mycket mer än en gemensam valutazon, sa Merkel. Länder med samma valuta har aldrig gått i krig mot varandra.

– Euron garanterar ett enat Europa. Om euron kollapsar så kollapsar Europa.

Sånt tycker marknaden om att höra. Det stärker dess tro att Tyskland tänker fortsätta skjuta till de pengar som behövs för att rädda euroländer på fallrepet.

Skulle Tyskland göra tvärtom – och det finns det många tyskar och tyska politiker som tycker – är stödpaketens saga all.

Och då går det med expressfart ner i källaren för börskurserna.