Reinfeldts (M)ardröm

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-12

Littorin den fjärde i partitoppen som tvingats lämna jobbet

I Maria Borelius, II Cecilia Stegö Chiló, III Ulrica Schenström, IV Mikael Odenberg, V Sven Otto Littorin.

Valrörelsen har förvandlats till en mardröm för Fredrik Reinfeldt och moderaterna.

Sven Otto Littorin är den fjärde i partitoppen som tvingats avgå.

Nu får inget mer hända före valet.

Tre moderata ministrar och en statssekreterare har tvingats avgå till följd av uppmärksammade skandaler sedan valet 2006. Ytterligare en moderat minister har avgått frivilligt efter interna stridigheter.

För regeringschefen Fredrik Reinfeldt är affärerna besvärande.

– Det är ett dåligt trackrecord när det gäller vilka han utsett till ministrar. Det är inte bra. Det är möjligt att det har gått lite fort. Det kanske har varit viktigare att utse namnkunniga personer och de som kanske sticker ut lite än att de verkligen står med båda fötterna på jorden, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Skandalerna började direkt efter valet 2006.

Dagen efter att Maria Borelius (M) utsetts till handelsminister erkänner hon att hon anlitat svart arbetskraft. Familjen hade haft flera barnflickor som fått betalt svart – för att familjen inte haft råd att betala vitt. Fast sanningen var att Borelius och hennes man tillsammans tjänade 16 miljoner kronor under 90-talet.

Nyblivne statsministern Fredrik Reinfeldt stöttade trots uppgifterna sin minister och Borelius hade inga som helst planer på att avgå.

– Det är ett fel som måste rättas till men min bedömning är ändå att hon ska få en andra chans, sa statsministern.

Men kritiken mot henne i det egna partiet var massiv. När det också framkom att hon struntat i att betala tv-licens och sluppit undan skatt genom att skriva sitt sommarhus på ett företag på Jersey var måttet rågat.

Fredrik Reinfeldt och partitoppen tar sin hand från henne och hon tvingas avgå efter bara åtta dagar som minister.

Kulturministern Cecilia Stegö Chilò (M) lyckades sitta kvar ett par dagar längre. Det statsråd som bland annat ska ansvara för mediefrågor hade själv inte betalat tv-licens på åtminstone 16 år. Dessutom hade hon anlitat svart städhjälp. Till en början stöttar Reinfeldt även henne.

När Radiotjänst polisanmälde Borelius, Stegö Chilò samt migrationsministern Tobias Billström för licensskolket blir situationen ohållbar.

Efter tio dagar vid makten avgår Cecilia Stegö Chilò. Tobias Billström sjukskriver sig efter uppståndelsen men lyckas klamra sig fast vid sin ministerpost.

Fredrik Reinfeldt fick svidande kritik för sitt sätt att hantera skandalerna. Han hade inte kontrollerat ministrarnas bakgrund och tog inte tillräckligt avstånd från deras fifflande.

De mindre lyckade rekryteringarna ledde till en utfrågning av statsministern i konstitutionsutskottet ett halvår senare.

– Som socialdemokratisk regeringsbildare har man mycket mer erfarenhet, man har bildat regering så många gånger att man vet vad som krävs av en person och vad man måste veta om en person som man utser som minister. Och där har inte de borgerliga inte samma erfarenhet. Det får Reinfeldt surt äta upp nu, säger Jenny Madestam.

Även 2007 blev ett år kantat av skandaler för moderaterna och regeringen.

Utrikesminister Carl Bildt (M) hamnar i blåsväder för sina aktier i bland annat rysk gas. Överåklagare Christer van der Kwast inleder en mututredning av Bildts optionsaffärer i Vostok Nafta, men utredningen läggs ner.

I september avgår försvarsministern Mikael Odenberg (M) efter knappt ett år som minister. Han lämnade uppdraget i protest mot kraftiga nedskärningar inom försvaret.

Ett par dagar senare framkommer det att handelsminister Ewa Björling (M) gjort sig skyldig till byggfusk genom generös tolkning av ett bygglov.

I november tvingas Reinfeldts statssekreterare och närmaste medarbetare Ulrica Schenström avgå. Hon hade varit på krogen tillsammans med en reporter på TV4 och druckit öl och vin. Aftonbladets fotograf fångade det uppenbart berusade paret på bild.

Men även den här gången höll Fredrik Reinfeldt sin medarbetare om ryggen trots att hon hade jourberedskap för regeringens krishantering.

Men när TV4 offentliggör krognotan på över 900 kronor för öl och vin tvingas Reinfeldt backa och sparkar Schenström.

Carl Bildts före detta affärer i Sudan kom i fokus igen för ett par veckor sedan men annars har de senaste två åren varit relativt skandalbefriade för Fredrik Reinfeldts regering.

Tills Littorinaffären.

– Reinfeldt-regeringen fick en katastrofal start med de här avhoppen som inte hanterades så jättebra. Nu har det varit lugnt ett tag och stormen hade lagt sig, men nu blommar de här affärerna upp igen. Det är negativt för regeringen. Den trygga bild av regeringen som man byggt upp riskerar att erodera, säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

När statsminister Fredrik Reinfeldt höll en hastigt annonserad pressträff i lördags morse var han formell och beklagade inte en enda gång att Littorin avgått. Det framkom dock att han vetat om sexköpsanklagelserna mot Littorin sedan i tisdags.

Uppenbart vill han så snabbt som möjligt klippa banden till sin tidigare minister.

Kommunikationskonsulten Staffan Dopping är kritisk mot hur Reinfeldt hanterat sin gamla väns avhopp.

– Man låtsades inte om att det fanns de här besvärande frågorna från Aftonbladet och det var vilseledande. Dessutom var det väldigt okänsligt i tonen från statsministerns när han på kanslisvenska säger ”han har själv angivit privata skäl”. Privata skäl är ingen bra formulering på att han har fått frågor om påstått sexköp. Det är för mycket dimridå.

Ulf Bjereld tycker att det har funnits varningstecken som Reinfeldt borde tagit på allvar när det gäller Littorins omdöme.

– Det finns de gamla historierna om att Littorin utgav sig för att ha en akademisk examen som han inte hade. För tre år sedan var han också medlem i herrklubben Sällskapet. Det var en ganska konstig historia där folk från Sällskapet gick ut och berättade att det var så bra att kunna träffas utan kvinnor.

– Littorin vägrade att lämna klubben och kanske borde några varningsklockor hos Reinfeldt ringt redan då.

Vilket avtryck Littorinaffären får i valrörelsen beror sannolikt på om det framkommer fler besvärande uppgifter för Sven Otto Littorin.

– Frågan är vad ni journalister gör av det här. Hur mycket kommer ni att gräva? För moderaterna skulle det bästa vara att reda ut det hela. Vad har hänt? Har Sven Otto Littorin köpt sex, varit på sexchattar, vad annat har han ägnat sig åt? Det är jätteviktigt att lägga korten på bordet, säger Jenny Madestam.

– Det här handlar om sexualitet och det blir mycket mer laddat för svenska väljare. Sexskandaler är inget som brukar prägla vår politik och våra politiker.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln