Svenskbåten kvar utanför Israel: ”Vilka vänner sticker när det är tufft”

Publicerad 2023-10-08

I bukten utanför Akko i norra Israel ligger den svenska missionsbåten Elida ankrad samtidigt som stridigheter pågår i områdena runt Gaza.

Trots detta kommer kapten och besättning inte segla ut från landet.

– Vi kommer försöka vara en fridsplats mitt i det jobbiga och därför vara kvar, säger Stefan Abrahamsson.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Under lördagen började sirenerna ljuda över Israel när tusentals raketer skickades mot landet och beväpnade soldater på flygare drog in på Israeliskt territorium och starten på vad många fruktar, ett fullskaligt krig.

Norrut från stridigheterna ligger missionsbåten Elida ankrad utanför staden Akko och trots att striderna pågår och Israel meddelat att landet ligger i krig med Hamas har Stefan Abrahamsson och besättningen det klart för sig.

– Vi känner så här, vi har seglat i solidaritet och vilka vänner sticker när det är tufft. Vi kommer försöka var en fridsplats mitt i det jobbiga och därför vara kvar, säger kaptenen Stefan Abrahamsson.

Stefan Abrahamsson är kapten på båten Elida.

Har seglat i solidaritet

Båten Elida med kaptenen Stefan Abrahamsson och besättning anlände till Israel i måndags i sin solidaritetssegling för demokrati. Deras första stopp i Israel var att medverka i en kappsegling med det största seglingssällskapet i landet. Men det var ingen som hade kunnat vänta sig att på lördagen vakna upp till vad som nu ser ut att kunna bli ett fullskaligt krig.

När informationen nådde er vad tänkte ni?

– Vi blev direkt nervösa när informationen nådde oss men vi har haft kontakt med säkerhetstjänsten som säger att det är säkrast att ligga kvar där vi är, säger Stefan Abrahamsson.

Trots att båten inte ligger i någon direkt fara sprider sig oro och nervositet utanför båten till andra och det är många vänner som hört av sig till besättningen.

– Det har ringt otroligt många vänner som hört av sig och som är oroliga, det har det, säger Stefan.

Missionsbåten Elida ligger utanför staden Akko i norra Israel.

Rädsla för att Hizbollah ska lägga sig i

Striderna pågår i nuläget i områdena runt Gaza i södra Israel men trots detta finns det en rädsla att fler ska dras in.

– Många av våra vänner som hör av sig är rädda för att Hizbollah ska lägga sig i då det är närmare geografiskt från oss, säger Stefan.

Hizbollah har under dagen hyllat Hamas attacker mot Israel och kallat det för ett ”meddelande till de som söker normalisering”.

Det har sedan tidigare varit stridigheter mellan Israel och Hizbollah som är en shiamuslimsk rörelse i Libanon. De är nära lierade med Iran och terrorstämplade av USA, dess väpnade gren är även terrorstämplade av EU.

Några av sovplatserna ombord på Elida.

”Folk hör av sig”

Attackerna från Hamas kommer direkt efter att högtiden Sukkot tagit slut och det är väldigt många turister som befinner sig i Israel just nu.

– Det är en väldigt feg attack sett till att det är dagen efter Sukkot och det är väldigt mycket turister på plats nu så man har sökt blod i det här, säger Stefan Abrahamsson.

– Men det är många som vet om att vi är här och vi har sagt att vi kommer vara en fristad för de som behöver. Och folk hör av sig hela tiden och många svenskar som vet om att vi är här hör av sig, fortsätter han.

Är det någon som är på väg till er i nuläget?

– Ja det är det, vi har några som kommer komma hit ikväll redan och vi har ju lite kojor som folk kan sova i under däck.