Det trendar på årets bokrea

Publicerad 2023-02-23

Bokälskarna staplar reafynd igen.

Och de väljer mest svenskt.

– Det har varit en ökning om man jämför med både 2022 och 2020. 2021 är lite svårare att jämföra med för det var ju ett pandemiår så det var ett rekordår, säger Taru Raita på Adlibris.

Garn populärt på årets bokrea.

Köerna ringlade långa utanför Akademibokhandelns butiker klockan sju under första readagen och på onlinebokhandeln Adlibris märker man av en ökning av förhandsbeställningarna.

Deckare finns på båda boklådornas topp tio-listor över de mest köpta böckerna. Annars går trenden mot mer svenska författare, förutom tre böcker av Nobelpristagaren Annie Ernaux.

På tio i topp-listan hos Adlibris finns ingen kokbok, istället toppas deras lista av en bok om stickade koftor.

– Vi säljer ju garn också så det är egentligen inte jätteförvånande. Sedan tror jag att de andra återförsäljarna inte har den titeln, så det kanske ger ett extra tryck på den, säger Taru Raita, kategoriansvarig på Adlibris.

Sverige trendar

På Akademibokhandeln märker man också av en ökad efterfrågan på böcker.

– Vi är väldigt glada över att vi inte har behövt planera för coronarestriktioner för butik utan att vi verkligen kunnat ha öppna butiker. Det var en väldigt härlig stämning, kunderna gillar ju att komma och trängas och botanisera bland böckerna, säger Patrik Övreby, inköps- och sortimentchef på Bokusgruppen där Akademibokhandeln ingår.

Här är också den största trenden svenska författare.

– Den andra trenden är att vi haft ett avsnitt inom bokrean som fokuserar på Ryssland och att man ska förstå vad som händer. En av böckerna som är med är Martin Kraghs bok om det fallna imperiet.  Det är inte den största säljande men den trend som sticker iväg bland kunder att läsa på om det, säger han.

Följ ämnen i artikeln