Hårda strider i Gaza i natt: ”Ska uppnå våra mål”

Uppdaterad 2023-10-28 | Publicerad 2023-10-27

All kommunikation med omvärlden är kapad.

Explosioner lyser upp det kompakta mörkret.

Tusentals israeliska soldater ska vara inblandade i markoperationer i Gaza.

– Hamas ska få känna vår vrede i natt, säger Netanyahus rådgivare Mark Regev.

Följ ämnen
Israel

Internet och mobiltrafiken släcktes vid 18-tiden.

Sedan dess är Gaza helt avskuret från omvärlden.

Massiva flyganfall lyser upp det annars kompakta mörkret. Explosionerna uppges vara mer omfattande än under någon annan kväll sedan Hamas terrorräder inne i Israel som dödade 1 400 personer.

Röken ligger tung över de norra delarna av Gazaremsan på fredagskvällen.

”Trappar upp”

I israelisk tv uppgav arméns talesperson Daniel Hagari under kvällen att man ”trappar upp operationer på marken”.

– Vi är förberedda på alla fronter att försvara Israels säkerhet, sa han.

Han uppmanade ännu en gång civila i Gaza City att bege sig söderut.

– Vi kommer fortsätta attackera i Gaza och dess omgivningar och vi säger igen till folk i norra Gaza att de har bättre förutsättningar söderut, sa Hagari.

Han uppger också att man utfört flyganfall för att slå ut Hamas underjordiska tunnelnätverk.

Sent under kvällen syntes videoklipp på en israelisk militärkolonn som körde in mot Gaza vid den nordöstra delen av gränsen.

Tusentals israeliska soldater ska ha tagit sig över gränsen till Gaza under natten, enligt israelisk media.

Benjamin Netanyahus rådgivare Mark Regev säger i en intervju med tv-kanalen MSNBC att Israel kommer fortsätta ”öka pressen” mot Hamas tills dess att man uppnått sina mål.

– Hamas kommer känna vår vrede i natt.

Hamas hävdade också att de ”besvarat israeliska intrång i Beit Hanoun och Bureij”.

”Motståndet redo”

Den israeliska militären uppgav dock sent under kvällen till amerikanska ABC News att den upptrappade insatsen inte är ”den officiella markoffensiven” som världen väntat på.

Till tv-kanalen säger också amerikanska underrättelsekällor att det handlar om ”ett mindre omfattande intåg” på marken i Gaza.

På andra sidan trappar även Hamas upp inför den väntade invasionen.

– Om Netanyahu bestämmer sig för att gå in i Gaza i natt är motståndet redo, uppger Hamas genom medlemmen Ezzat al-Rishaq.

Organisationen uppger också att Israels beslut att stänga av mobil- och internettrafik i Gaza är ett tecken på dess ”intentioner att begå fler massakrer och folkmord utan att media och världen kan bevaka”.

Den högt uppsatte Hamas-medlemmen Husam Badran uppmanar palestinier att konfrontera den israeliska armén (IDF) vid gränskontroller och i städer på Västbanken, rapporterar Haaretz.

– Det är dags att ta till vapen, ska han ha sagt i ett uttalande.

Flyglarm i Israel

Hamas militära gren Al Qassam-brigaderna säger att de har utfört ”intensiva robotattacker” och skjutit rakteter mot städerna Sderot, Ashdod och Ashkelon i södra Israel.

BBC:s korrespondenter i Ashkelon och Sderot bekräftar att flyglarmet har ljudit över städerna.

 Raketer från Gazaremsan på väg mot Israel.

För Gazabornas anhöriga runt om i världen är oron ännu större sedan all kommunikation brutits.

– Det känns som att sitta i mörkret och inte veta vad som attackerar dig. Jag kan inte få tag i dem på något sätt. Jag vet inte ens om de är okej eller inte, säger Said Alhayek, 42, från Las Vegas som har familjen i Gaza, till CNN.

”På gång att göra nåt hemskt”

– Det faktum att Israel stängt av all kommunikation får oss att tro att de är på gång att göra något hemskt.

Röda halvmånen i Palestina har larmat om att de förlorat kontakten med operationsrummen och alla sina team i Gaza, efter att Israel stängt av telefoni och internet.

”Vi är djupt oroade över teamens förmåga att ge akut vård, särskilt eftersom störningen påverkar nödnumret 101 och hindrar ambulanser från att nå fram till skadade”, skriver organisationen på X.

Palestinas FN-ambassadören Riyad Mansour tillsammans med Jordaniens FN-ambassadör Mahmoud Hmoud vid röstningen i FN:s generalförsamling på fredagen.

FN:s generalförsamling antag under fredagskvällen en resolution som uppmanar till ”humanitär vapenvila” i Gaza.

Den antog med överväldigande majoritet.

120 länder röstade för och 14 emot. 45 länder lade ner sina röster.

Syftet är att nödhjälp ska kunna komma nå civila i Gaza.

Resolutionen fördömer också alla våldshandlingar mot palestinska och israeliska civila, och att alla civila som hålls gisslan ska släppas.

  • Nivette Dawod
    12 jan14.40

    Hur du följer vår bevakning om kriget i Gaza

    Från och med nu hittar du all vår bevakning om Israels krig mot Hamas här.

    Där kan du också klicka på Följ så att du inte missar något viktigt.

  • Peter Schwartz
    11 jan20.41

    HRW anklagar Israel och Hamas för krigsbrott

    Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, beskriver Israels och Hamas krigshandlingar för krigsbrottsliga. Det skriver dem i sin årsrapport.

    – De avskyvärda brott som utförts av israeliska styrkor och palestinska beväpnade grupper i Gaza sedan 7 oktober är det hemska arvet från decennier av strafflöshet för olagliga attacker och Israels systematiska förtryck av palestinier, säger Omar Shakir, Israel- och Palestinachef på HRW.

    Organisationen pekar i synnerhet på att Israel skurit av Gaza från livsnödvändiga tjänster som vatten, el, humanitärt bistånd, skolor och sjukhus.

    De kallar handlingarna för ”kollektiva bestraffningar som summeras till krigsbrott” och nämner att Israel har använt sig av svält som krigsföring.

    HRW menar även att Hamas begått krigsbrott under 7 oktober då civila mördades och israeliska gisslan togs.

  • Nivette Dawod
    11 jan17.04

    Dagliga dödstalet i Gaza högre än någon annan konflikt detta sekel

    Hjälporganisationen Oxfam uppger att det dagliga dödstalet i Gaza är högre än någon annan större konflikt under nuvarande sekel, skriver Al Jazeera.

    ”Israels militär dödar ungefär 250 palestinier dagligen, vilket vida överstiger det dagliga dödstalet i någon annan större konflikt de senaste åren”, uppger Oxfam i ett uttalande, enligt Al Jazeera.

    Som exempel är de dagliga talen för dödade i Syrien 96,5, 50,8 i Irak, 43,9 i Ukraina och 23,8 i Aghanistan, enligt Oxfams beräkningar.

    Organisationen understryker att palestinier i Gaza också lever med risker som hunger, sjukdomar och kyla, utöver israeliskt bombardemang, och poängterar att bara 10 procent av den mängd mat som behövs i Gaza kommer in till det isolerade palestinska territoriet, skriver Al Jazeera.

  • Nivette Dawod
    11 jan16.44

    Qatar nekar till rykten om att utvisa Hamas-toppar från Gaza

    Qatar nekar till rykten som gjort gällande att ett nytt förslag om gisslanutväxling från Gaza också inbegriper att flera Hamas-toppar ska utvisas från Gaza, skriver Al Jazeera.

    ”Något sådant upplägg har inte diskuterats vid något tillfälle av någon part sedan kriget startade”, säger en källa till Al Jazeera.

    Samma källa säger också: ”Qatar fortsätter att hålla dialog med alla parter med målet att medla för att få ett omedelbart slut på blodspillan och skydda oskyldiga civila, att försäkra frisläppandet av fångar och att underlätta för humanitär hjälp som skickats till Gaza”.

  • Nivette Dawod
    11 jan16.09

    Israel om rättsprocess: ”Uppvisning i hyckleri”

    Israels utrikesdepartements talesperson Lior Haiat skriver på X att dagens rättsprocess i Internationella domstolen – där Israel anklagas av Sydafrika för folkmord – är ”en av historiens största uppvisningar i hyckleri”.

    Han kallar också Sydafrika för ”Hamas förlängda lagliga arm”.

    Även Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har uttryckt missnöje med dagens rättsprocess på X, och kallat den ”absurd teater” och ”ritualmord” på Israel.

    De sydafrikanska juristerna använde bland annat Ben-Gvirs tidigare uttalanden om att alla som firat och stöttat Hamas är terrorister för att hävda att tal om folkmord spridits av israeliska politiker, skriver The Guardian.