Poliskälla: Så var Mats Löfvings sista möte med ledningsgruppen

Publicerad 2022-12-13

Först sköts mötet upp i timmar – sedan kom beskedet inför hela Stockholmspolisens ledningsgrupp:

Mats Löfving lämnade omedelbart rollen som regionpolischef.

– Han tog kort till orda, sedan var det den nya ledningen som berättade om den nya strukturen, säger en källa inom polisen i Stockholm.

Under måndagsförmiddagen skulle Stockholmspolisens ledningsgrupp hålla sitt inplanerade ledningsmöte.

Men det ställdes först in, för att sedan få ny tid. Då började genast spekulationerna om Mats Löfvings framtid.

Runt 15.45 på måndagen hölls mötet, och det blev kort, uppger en centralt placerad källa inom Stockholmspolisen för Aftonbladet.

– Det var kortfattat och man hänvisade till beslut fattat av rikspolischefen, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Mats Löfving.

Mats Löfving ska själv ha pratat kort med ledningsgruppen innan den biträdande regionchefen Mattias Andersson tog till orda. Att Andersson tar över som tillförordnad regionpolischef i Stockholm meddelade sedan polisen i ett pressmeddelande vid 16-tiden.

– Det var en förväntad utgång, som ju verkar vara tillfällig och inte permanent. Så vad som händer sedan får vi se, säger källan inom Stockholmspolisen.

Hen hoppas att den särskilda utredning av Runar Viksten och den pågående förundersökningen kring grovt tjänstefel ska bringa klarhet i vad som egentligen hänt i den pågående härvan.

– Det är nyttigt och bra att det blir en ordentlig hantering, och att det är tydligt att människor inte kan bete sig på sätt som inte är förenligt med hur vi andra jobbar.

– Vad som är exakt rätt och fel kring vad som har hänt är inte klarlagt, och man får höra massa rykten som delvis bekräftas. Sanningen ligger väl någonstans mittemellan, antar jag, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Någon klarhet i de faktiska omständigheterna lades inte fram under ledningsgruppens möte, enligt källuppgifterna.

– Nej, man hänvisade till att se vad som stämmer eller inte, vad som är rätt och fel nu är upp till andra att komma fram till. Kanske är det bara berörda personer som har alla nyanser i det här. Beskedet var att vi har ett jobb att göra, och det är för medborgarna i Stockholm och det är det vi ska fokusera på nu. Det var ett bra anslag.

Linda Staaf.

Följ ämnen i artikeln