Jane Goodall-institutet fördömer skjutningen: Borde inte ha djur alls

Fick kritik redan för fyra år sedan – bet av del av finger

Publicerad 2022-12-18

De ihjälskjutna schimpanserna på Furuvik har blivit en världsnyhet.

Nu fördömer det världsberömda Jane Goodall-institutet djurparkens agerande.

”Om ett zoo påstår att döda djur som rymt är det enda alternativet ska de inte ha de djuren alls”, skriver de i ett uttalande.

Nyheten om att de fyra schimpanserna Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl på Furuviksparken har spridits världen över och fått många att reagera.

Bland annat har världsberömda Jane Goodall-institutet uttalat sig. Institutet, som startades av primatologen och ”världens främsta schimpansexpert” Jane Goodall, fördömer Furuviksparkens agerande.

Världskända schimpansexperten Jane Goodall kramandes en schimpans i sitt hem i Kenya. Arkivbild.

”Det ska alltid finnas ett annat alternativ till att skjuta tillgängligt”, skriver de och hänvisar till parkens uttalande om att det inte fanns tillräckligt med bedövningsmedel vid tillfället.

”Om man driver en djurpark ska det finnas tillräckligt med bedövningsmedel för att undvika sådana här tragedier”.

”Borde inte ha djur”

Institutet skriver att skötarna också kan spela en stor roll i att försöka locka tillbaka schimpanser som rymt. De säger att djurparken borde haft en plan för det och att skötarna borde vara tränade både för det – och för att kunna prickskjuta schimpanserna med bedövningspilar.

”Det är många förrymda schimpanser som har återvänt på ett säkert sätt med hjälp av sina skötare, till och med utan hjälp av bedövningsmedel.”

Jane Goodall med en schimpans.

Furuviksparken har sagt att orsaken till att man sköt dem var på grund av faran för människor, att liv var i fara när aporna tog sig utanför huset. Det ifrågasätter Jane Goodall-institutet.

”Att skjuta schimpanser ska vara den allra sista utvägen om det är fara för någon annan. Baserat på den information vi har fått är det ytterst tveksamt om det verkligen var så.”

Institutet önskar en ordentlig utredning av Furuviksparkens agerande.

”Om ett zoo hävdar att den enda lösningen är att skjuta ihjäl djuren, så borde de inte ha djur över huvud taget”.

Tidigare kritik

För fyra år sedan fick parken kritik från Arbetsmiljöverket för bristande säkerhetsarbete gällande schimpanserna, skriver Gefle Dagblad

Myndigheten gjorde en inspektion efter att en djurvårdare fått en del av ett finger avbitet av en av schimpanserna.

”Vid vårt besök kunde ni inte visa upp en dokumenterad undersökning och riskbedömning av arbetet med era primater”, skrev Arbetsmiljöverket då, rapporterade Gefle Dagblad.

– Alla vet att det är turen och inte skickligheten som skulle lösa en krissituation i dag, sa en anställd till tidningen då.

Polis vid Furuvik efter att schimpanserna rymt.