Man döms till fängelse i ”snippafallet”

Publicerad 2024-03-06

En man döms till tre års fängelse i det uppmärksammade ”snippafallet”.

Han döms för två fall av våldtäkt mot barn.

Detta efter att HD beslutat om en omprövning i hovrätten.

Mannen som är i 50-årsåldern döms till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn. Hovrätten slår där med fast tingsrättens dom.

– Vi anser att målsäganden lämnade tillförlitliga uppgifter. Hon sa att mannen hade haft ett finger inne i hennes snippa och visade också med handen vad hon menade. Vi kom fram till att det hon beskrev var att mannen hade fört in sitt finger i hennes vagina, säger Eva Ahlquist, hovrättslagman i ett pressmeddelande.

Fallet uppmärksammades stort när hovätten inte kunde slå fast vad som menades med ”snippa”.

– Att föra in ett finger i vaginan på ett barn är en sådan sexuell handling som ska bedömas som våldtäkt mot barn, säger hovrättsrådet Åse Sundström i ett pressmeddelande.

Mannen döms också att betala skadestånd på 140 000 kronor.

Prövades i HD

Mannen överklagade tingsrättsdomen och när Hovrätten för Västra Sverige prövade fallet friades han. Hovrätten kunde inte slå fast vad som menades med ”snippa” och eftersom det inte fanns några andra yrkanden än våldtäkt blev det friande dom.

Fallet överklagades till Högsta domstolen som beslutade att en omprövning skulle ske i hovrätten.

Enligt HD hade rätten också kunnat pröva frågan om till exempel sexuellt övergrepp mot barn.

I ett pressmeddelande kommenterar riksåklagare Katarina Johansson Welin domen.

– Det är av central betydelse för rättssäkerheten att de fel som begås av domstolar eller andra aktörer vid prövningen av brottmål rättas till när de sker. I det här fallet har den felaktiga handläggningen rättats till genom att Högsta domstolen undanröjde den tidigare domen och det är jag nöjd med, säger Johansson Welin.

Mannen döms till tre års fängelse i det uppmärksammade ”snippafallet”.