Misstänkta spionparets företag styrdes av ex-militär i Moskva

Publicerad 2022-11-23

Den ryske affärsmannen drev flera bolag – som Säpo hävdar fungerade som hans spionbas.

Ett av bolagen kontrollerades av en ex-militär i Moskva och granskas just nu av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i ett projekt om ryskt inflytande i Sverige.

– Vi har tittat närmare på dem i en kommande rapport, säger Oscar Almén, projektledare på myndigheten.

Affärsmannen i 60-årsåldern greps under spektakulära former i ett myndighetsgemensamt spiontillslag i Stockholmsområdet i går.

PLUS: Tidigare CIA-agenten: Därför är Sverige en stor måltavla

Operatörer från nationella insatsstyrkan firade ner sig på hans balkong och nu sitter han anhållen för grov olovlig underrättelseverksamhet tillsammans med sin misstänkt medhjälpare – och fru – en kvinna i 60-årsåldern.

Det misstänkta paret.

Förnekar brott

Båda förnekar brott enligt deras försvarsadvokater.

– Det planeras för nya förhör, säger mannens advokat Ulrika Borg, som belagts med yppandeförbud.

Enligt Säpo-handlingar inleddes utredningen den 11 juni 2021 och samtliga av de misstänkta brotten misstänka ha pågått sedan 1 januari 2013, enligt Säpo.

Samtidigt har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, granskat ett bolag som är direkt kopplat till det nu anhållna paret inom ramen för regeringsuppdraget ”Ryska investeringar och ekonomiska intressen” som FOI fick efter Rysslands anfall på Ukraina i våras.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är affärsmannens företag högaktuella i utredningen eftersom Säpo misstänker att han använt dessa som bas för spionaget i Sverige.

I en delrapport från FOI från i somras nämns ett bolag som den nu spionanhållne affärsmannen varit vd för innan han ansökte om likvidation för ett par år sedan och i den kommande slutrapporten i december kommer FOI fokusera ytterligare på firman:

– Vi har tittat närmare på det här bolaget i den kommande rapporten eftersom det är ett företag som sysslar med känslig teknologi som potentiellt skulle kunna riskera att överföra känslig teknologi till Ryssland, säger Oscar Almén, projektledare och forskare på FOI, om rapporten som publiceras i december.

Styrdes från Ryssland

Bolaget var verksamt i Sverige och skulle bedriva konsultverksamhet och export och import med elektronik och tekniska komponenter.

Men enligt offentlig ägardata och FOI:s delrapport så var den egentliga huvudmannen en ex-militär i Moskva, och bolaget i Sverige styrde ryssen till 100 procent genom ett ägarbolag på Cypern.

Av ex-militärens sociala medier framgår att merparten av hans vänner har militär bakgrund och han har även gått en militär utbildning enligt uppgifterna som hittills är kända.

När Skatteverket utredde bolaget i Sverige upptäckte man att företaget under taxeringsåret 2015 haft en omsättning på 31 miljoner kronor, men att delar av intäkterna var iögonfallande.

”Kontroll av bolagets taxeringar visar att den egentliga verksamheten regelmässigt ger underskott, men tack vare en post i form av ’ränteintäkt’ som årligen återkommer, utjämnas alltid resultatet och ett mindre överskott redovisas”, skriver Skatteverket i sin ansökan om bevissäkring till förvaltningsrätten.

”Risk för sabotage”

Förvaltningsrätten gav i en dom 2016 Skatteverket möjlighet att säkra bevis i parets hem då man bedömde att det fanns en ”påtaglig risk för sabotage” av bevis om man inte gavs möjlighet att göra ett tillslag i hemmet då, samma plats som de båda nu greps, sex år senare.

Förra året likviderades bolaget, på uppdrag av den nu spionmisstänkte vd:n, enligt Aftonbladets uppgifter. En likvidation innebär att företaget löses upp, efter att skulder betalats och eventuellt överskott delats upp mellan aktieägarna.

– Anledningen var att det inte längre fanns någon verksamhet i företaget, säger personen som genomförde likvidationen.

Likvidatorn upptäckte då inga oegentligheter när aktiebolaget avvecklades.

– Nej, det jag kom över då gav mig aldrig någon anledning att tro att det fanns något där som jag tyckte var misstänksamt av någon anledning. I övrigt har jag inte haft någon insyn eller kunskap om företaget, säger likvidatorn.

Av årsredovisningen från förra året i samband med att bolaget likviderades framgår att summan av eget kapital uppgått till nästan 80 miljoner kronor, varav drygt 79 miljoner bestod av kortfristiga fordringar, alltså obetalda skulder som skulle förfalla inom ett års tid.

Tipsa Granlund & Stenquist

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.