Kommunpolisen: Så ska vi förbjuda lustgas

Publicerad 2023-10-15

Allt fler använder lustgas för att bli berusade.

Nu vill polisen i Nyköping införa ”lustgasfria zoner”.

– Detta kommer inte att vara lösningen på att ungdomar brukar lustgas, men det är ändå ett steg i rätt riktning, säger kommunpolis Per Lindberg.

Användandet av lustgas som berusningsmedel har ökat de senaste åren.

Något som polisen i Nyköping nu försöker få bukt med genom att förbjuda intag i vissa delar av centrum, vilket Södermanlands Nyheter berättat om.

– Vi har sett att vissa platser har varit mer problematiska än andra. Exempelvis att det används utanför krogarna av ungdomar som inte kommer in på krogen, eller av andra personer som av andra anledningar inte kommer in, berättar kommunpolisen Per Lindberg.

Han förklarar att polisen hittills saknat verktyg för att hantera bruket av lustgas, men att åtgärden åtminstone är ett ”litet steg” i rätt riktning.

– Nu har vi ett verktyg som gör det möjligt för oss att bötfälla på vissa platser i centrummiljö. Det blir också ett ställningstagande från kommunen hur man ser på detta.

Kommunpolisen Per Lindberg.

Varför det bara vissa platser som omfattas av förbudet?

– Kommunen kan inte begränsa detta i ett för stort område utan bara vissa plaster man måste utgå från en lägesbild och se hur situationen ser ut. Och då får man ta till det här lilla verktyget.

Tror du att detta kommer ge effekt?

– Det kommer ha effekt då vi kommer att kunna agera på dessa platser om brott mot ordningslagen sker. Dessutom finns det ett samband och en större risk mellan högre berusningsgrad, ordningsstörning och brott.

– Jag tror inte att vi i Nyköping har mer problem än andra ställen i landet, men när vi ser att vi har ett problem så vill vi lyfta det och agera på det.

Krävs nationella åtgärder

Samtidigt konstaterar Per Lindberg att problemet med lustgasbruk är mycket större än bara i Nyköping och därmed kräver nationella strategier.

– Det vi ser därute är att det framförallt är unga personer som brukar lustgas, som är potentiellt farlig, och som används i berusningssyfte. Då måste vi titta på vad man kan göra åt detta. Men ska man få till en helhetsförändring så krävs det andra åtgärder på nationellt håll.

– Man bör titta på lägesbilden nationellt och se vad detta får för konsekvenser och vilka åtgärder som då är lämpliga att vidta.

De nya ordningsföreskrifterna ska nu prövas i kommunfullmäktige, med förhoppning om att de kan träda i kraft den 1 november.