Kaniner på 4H-gård brutalt dödade

Publicerad 2023-03-23

Polisen misstänker att någon eller några har dödat flera kaniner på en 4H-gård i Uppsala.

För varje död kanin som hittats har våldet eskalerat.

– Ger man sig på djur kan man även ge sig på människor på sikt, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt i ”Efterlyst”.

I mitten av januari upptäckte personalen på en 4H-gård i Uppsala att en av deras kaniner hade dött. De tänkte att det var en olyckshändelse, men efter att ytterligare fyra kaniner hittats döda började man ana att något var fel.

4H-gården larmade polisen, som fattade misstankar om att det är någon eller några som dödar dem avsiktligt.

Kaniner har hittills dödats vid fyra olika tillfällen och för varje ny kanin som hittats död, har våldet trappats upp. Händelserna utreds nu som grovt djurplågeri.

”Kan även ge sig på människor”

Obduktionen av de döda kaninerna visar ”kraftiga traumatiska skador mot huvud och nacke med flertalet frakturer av nackben och skallben och skallbotten och hjärnan var i princip helt söndertrasad”.

– Man kan inte ha någon empati om man utsätter djur för det här, säger Ellen Johansson Wiss, regionkonsulent 4H Uppsala i TV3:s ”Efterlyst”.

Ellen Johansson Wiss på 4H Uppsala.

Eftersom våldet mot kaninerna har eskalerat är polisen angelägen om att hitta gärningspersonen eller gärningspersonerna så snart som möjligt.

– Ger man sig på djur kan man även ge sig på människor på sikt. Vi vet ju inte vad det kan leda till i slutändan, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt.

Alla dödades vid lunch

Alla kaniner har dödats vid lunchtid, då gården har haft öppet för besökare. Nu hoppas polisen på att få in tips som hjälper dem att hitta de skyldiga.

Kaniner har hittats döda vid fyra olika tillfällen på 4H-gården i Uppsala.

– Man kan ha sett fordon på plats, eller personer som betett sig annorlunda på något sätt, säger Magnus Jansson Klarin.

I dag har gården inte längre öppet för besökare.

– Det är jättetraumatiskt, det är en mängd olika känslor som man känner. Det känns väldigt obehagligt, framtiden känns lite oviss, säger Ellen Johansson Wiss.

Efterlyst sänds på TV3, Viaplay och Viafree torsdagar klockan 20.00.

Tips till polisen lämnas genom ”Efterlyst” på telefon 08-702 00 90 eller via mejl på efterlyst@tv3.se.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln