I dag faller domen: 18- och 20-åringen riskerar livstid för mordet på Tove

Publicerad 2023-04-19

VETLANDA/EKSJÖ. 20-åringen har erkänt att hon dödat Tove – men inte att det var meningen.

18-åringen erkänner bara att hon flyttat kroppen efter mordet.

I dag riskerar de båda unga kvinnorna att dömas till livstids fängelse.

Dagen efter att 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda i oktober ifjol greps de två misstänkta kvinnorna.

Trots att polisen till en början inte visste vad som hade hänt Tove, och trots att båda kvinnorna är ostraffade, riktades misstankarna snabbt mot dem.

Sedan dess har de suttit häktade – till en början misstänka för människorov, men när det efter drygt två veckor stod klart att Tove hade mördats ändrades misstankarna till att gälla både mord och gravfridsbrott.

Nu riskerar båda kvinnorna att få livstids fängelse för att ha mördat sin tidigare vän.

Versionerna går isär

Under hela den tid som kvinnorna har suttit häktade, och även under rättegången mot dem, har båda uppgett olika versioner om vad som hände under natten då Tove mördades.

20-åringen har erkänt att hon dödade Tove av misstag i sin lägenhet. Enligt henne ska det ha handlat om en misshandelssituation där hon tog stryptag på Tove, samtidigt som 18-åringen höll fast Toves armar.

Hon säger också att greppet varade i några sekunder.

Rättsläkaren som har obducerat kroppen bedömer däremot att greppet runt Toves hals har varat betydligt längre än så. Rättsläkaren har också beskrivit dödsförloppet som både utdraget och plågsamt.

20-åringen har även erkänt att hon flyttat på kroppen och tänt eld på den först en gång under mordnatten, och sedan en gång till dagen efter.

Utöver det misstänks även 20-åringen ha tänt på en bostad där Tove brukade bo förut.

Det brottet ska ha skett flera månader före mordet.

Misstänkta 20-åringen köper bensin, lakan och våtservetter på Dollarstore.

Stegräknare kan fälla 18-åringen

18-åringen däremot menar hon sov genom hela förloppet då Tove dog.

Hon säger också att hon vaknade först efteråt, och då kände sig ”tvingad” att hjälpa 20-åringen att flytta kroppen.

Samtidigt har ett flertal bevis lagts fram som kan tala emot 18-åringens version. Bland annat har polisens tekniker sett att 18-åringens mobil registrerat steg i en hälsoapp under den tid som 18-åringen hävdar att hon låg och sov.

Rättsläkaren har också uppgett att man under obduktionen inte har sett några tecken på att Tove har kunnat göra motstånd när hon mördades.

Till exempel har de inte kunnat hitta DNA från någon gärningsperson under Toves naglar – något som kan tala för att Tove inte har kunnat försvara sig, eller kunnat röra sina armar, enligt rättsläkaren.

Tove, 21, hittades död efter att hon försvunnit i Vetlanda.

”Inte trovärdig”

Åklagare Adam Rullman har tidigare sagt att han anser att det finns tillräckligt med bevis för att fälla båda kvinnorna för mord.

– Det är dels de uppgifter som de lämnat själva, rättsläkarens utredning och den tekniska utredningen. Det är en sammantagen bedömning.

Han menar också att den 20-åriga kvinnans version stämmer överens med den bevisning som polisen samlat in – till skillnad från 18-åringens version, som han menar inte är trovärdig.

– Jag tycker inte att den yngres version av händelseförloppet är trovärdig. Den är motbevisad genom andra omständigheter, har han tidigare sagt.

Båda kan fällas för mord

Om tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje riskerar den 20-åriga kvinnan att dömas till livstids fängelse för gravfridsbrott och för mordet på Tove.

När det gäller den 18-åriga kvinnan har Adam Rullman yrkat på 18 års fängelse eller livstid för gravfridsbrott och mord – detta då han menar att hon inte verkar ha planerat det.

– Det är dels en uppsåtsfråga i förhållande till den äldre, och en bevisfråga i förhållande till den yngre, har han tidigare sagt.

Klockan 14 i dag faller domen.