Azerbajdzjan beskjuter städer – över 20 döda

Uppdaterad 2023-09-20 | Publicerad 2023-09-19

Azerbajdzjan har inlett en ”militär operation” i utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Flera städer är under beskjutning och 25 personer har dödats i attackerna, rapporterar AFP.

Under dagen meddelade Azerbajdzjans förvarsdepartement att en militär operation har inletts i Nagorno-Karabach med syfte att bekämpa terrorverksamhet i området.

Nagorno-Karabach är ett område som formellt ligger i Azerbajdzjan men i praktiken fungerar som en utbrytarregion under Armeniens vingar.

Minst 25 personer har dödats och ett 80-tal personer skadats i attackerna, rapporterar TT som hänvisar till AFP. Lokala myndigheter i Nagorno-Karabach rapporterar även om att barn ska ha skadats.

Bostadshus förstört i beskjutning av staden Stepanakert

Armeniens utrikesministerium har kallat Azerbajdzjans aktioner för ”storskaliga attacker”.

Det har skapats humanitära korridorer för att evakuera civila, enligt azeriska myndigheter. En person uppges ha dödats i staden Sjusja i Azerbajdzjan i beskjutningen från Nagorno-Karabach.

Enligt den regionala nyhetskanalen CivilNet har sex till sju barn skadats i de pågående stridigheterna. Det finns i nuläget inga uppgifter om deras skadeläge, men ett sjukhus i Stepanakert har bekräftat för kanalen att de vårdas där.

Azerbajdzjans försvarsministeriet hävdar att landets armé har förstört Armeniens radarstation P-18 i Nagorno-Karabach.

Rök stiger i Nagorno-Karabach.

Protester i Jerevan

Protester har brutit ut i Armeniens huvudstad Jerevan. Demonstranterna kräver att landets premiärminister Nikol Pasjinijan agerar och skyddar etniska armenier i Nagorno-Karabach.

Tidigare i dag har Pasjinjan diskuterat situationen i Nagorno-Karabach med USA:s utrikesminister Antony Blinken och Frankrikes president Emmanuel Macron. Alla tre är överens om att man måste trappa ner konflikten.

Bostadshus förstört i beskjutning av staden Stepanakert

Ryssland ber länderna att sluta

Armenien har uppmanat FN:s säkerhetsråd och ryska fredsbevarare att agera för att få stopp på den militära operationen.

Även en talesperson från Rysslands utrikesdepartement har uppmanat länderna att avbryta, i ett inlägg på Telegram.

”Ryssland uppmanar Armenien och Azerbajdzjan att stoppa fientligheterna, stoppa blodspillan och gå tillbaka till en diplomatisk lösning”, skriver Maria Zakharova, informationsdirektör vid det ryska utrikesdepartementet på Telegram.

De senaste månaderna har spänningarna ökat mellan Armenien och Azerbajdzjan, med militär uppbyggnad och ömsesidiga beskyllningar om brott mot den vapenvila som förhandlades fram med rysk medling efter striderna 2020, då över 6 500 människor dog.

Följ ämnen i artikeln