Säpo-anställd med koppling till toppolitiker utreds för brott

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-20

Arkivbild.

Säkerhetspolisen anmälde i höstas en av sina egna medarbetare för dataintrång i Säpos system.

Medarbetaren är kopplad till en högt uppsatt politiker och nu inom kort väntas beslut om åtal.

– Det finns en risk för preskription, säger chefsåklagare Nicklas Englund.

Säkerhetspolisens anmälan lämnades in till polisens avdelning Särskilda utredningar några veckor efter valet, den 5 oktober. Anmälan handlar om misstänkt brottslighet under en utpekad dag för över fyra år sedan – i april 2018.

Aftonbladet har pratat med flera personer med utredningsbakgrund som reagerar på tidsspannet mellan misstänkt brott och anmälan.

– Man kan fundera om Säpo suttit med vetskap om det här ärendet ett tag men låtit bli att anmäla, säger en av personerna.

”Ganska ovanligt”

Den misstänkta är en Säpo-anställd med kopplingar till en högt uppsatt politiker, enligt uppgifter från flera källor till Aftonbladet.

Ärendet leds av chefsåklagaren Nicklas Englund som inte vill säga något om personerna som är involverade i ärendet med hänvisning till sekretess.

– Det är arbetsgivaren, Säkerhetspolisen, som gjort anmälan vilket i sig är ganska ovanligt. Merparten av våra ärenden rörande dataintrång kommer från Polismyndigheten, säger chefsåklagare Nicklas Englund.

Inledningsvis misstänktes två personer i ärendet: 

Den Säpo-anställda som anklagas för att ha gjort olovliga slagningar i Säkerhetspolisens datasystem i april 2018.

En bekant till den Säpo-anställda som misstänktes för anstiftan till dataintrång. Personen i fråga har inget att göra med topp-politikern.

Efter förhör beslutade chefsåklagaren Nicklas Englund att den 23 november lägga ner förundersökningen beträffande den misstänkta anstiftaren, samtidigt som utredningen mot den Säpo-anställda fortsatte.

”Det saknas förutsättningar att motbevisa, och måhända även anledning att fullt ut ifrågasätta, utpekad persons i förhör, lämnade version av händelseförloppet och hens därtill hörande förklaringar till vissa uppgifter i chatt- och loggutdrag”, skriver åklagaren i sitt beslut.

”Måste bli klar”

För Aftonbladet utvecklar han resonemanget:

– Vederbörande, som var misstänkt som anstiftare, gav i sitt förhör sin förklaring till den skriftliga bevisning som fanns och det gjorde att vi kom fram till det här beslutet.

Nicklas Englund uppger att preskriptionstiden närmar sig för ärendet, i april 2023, och att beslut om det blir ett åtal eller inte är att vänta om några veckor gällande den Säpo-anställda.

– Det finns en preskriptionsrisk så man måste bli klar. Jag kommer att fatta beslut hur jag gör ganska snart inpå helgerna, säger Nicklas Englund.

”Inget att säga”

Aftonbladet har ställt frågor till Säkerhetspolisen om bakgrunden till anmälan och myndigheten har valt att svara med en kommentar:

”Säkerhetspolisen kan inte gå in på vårt interna säkerhetsarbete eller pågående förundersökningar som bedrivs av Polismyndigheten, då de omfattas av sekretess.”.

Den Säpo-anställdas försvarsadvokat är Johan Eriksson som är knapphändig med kommentarer eftersom det återstår förhör i utredningen. Om klientens inställning till anklagelserna säger han:

– Min klient förnekar brott, säger Johan Eriksson.

Topp-politikern säger till Aftonbladet att hen inte vill kommentera ärendet.

– Nej, jag har inget att säga om detta, säger hen.

John Granlund