Peter Hultqvist: Putin har misslyckats i Ukraina

Uppdaterad 2022-03-07 | Publicerad 2022-03-05

KÖPENHAMN. Putin är personligen ansvarig för kriget i Ukraina – som kan leda till katastrof för hela Europa.

Det slår försvarsminister Peter Hultqvist fast i en intervju med Aftonbladet på väg till Köpenhamn på fredagen där Sverige fick förnyat stöd av Storbritannien i händelse av ryska hot.

– Anfallskriget i Ukraina är ur militär synpunkt inte särskilt framgångsrikt och när Putin säger att det här följer planen så är det total desinformation, säger Peter Hultqvist.

Den ryska invasionen i Ukraina överraskade på nytt i mörker när beskjutning mot landets största kärnkraftverk orsakade eldsvåda tidigt på fredagsmorgonen.

Samma dag satte sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) på ett Norwegian-plan till Köpenhamn för att träffa försvarsministerkollegorna Ben Wallace från Storbritannien och Morten Bødskov från Danmark.

– Det är oerhört farliga militäroperationer som Ryssland genomför. Det kan ju leda till katastrofer som har oerhört lång verkanskraft. Vi vet ju i samband med olyckan i Tjernobyl att det spreds avfall över mycket stora geografiska områden och det hamnade ju även i Sverige, säger Peter Hultqvist, som uppger att svenska myndigheter noga följer risken för eventuell strålning.

Försvarsminister Peter Hultqvist serveras dagligen information från Sveriges spjutspetsmyndigheter på underrättelseområdet – och han skräder inte orden när han beskriver den ryska ledningens agerande i Ukraina och framför allt Vladimir Putin.

– Den politiska viljan att göra de här förstörelsemanövrarna som ryssarna är inne i, i sitt angreppskrig, är ytterst politisk vilja från Putin personligen. Han gör det här för att han vill göra det, han gör det därför att han kan göra det och det handlar om långsiktig planering och det handlar i grund och botten om att han inte anser att Ukraina har rätt att existera som nation.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist träffar den danska försvarsministern Morten Bødskov och Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Peter Hultqvist hävdar att operationen hittills är ett misslyckande ur militär synpunkt för Vladimir Putin och att den ryska planen om ett ”snabbt avgörande” har fallit.

– Den här operationen går ju inte alls som de har tänkt sig. De har underskattat den ukrainska försvarsförmågan, de har underskattat viljan hos det ukrainska folket att försvara sig och de har förmodligen också stora problem med motivationen hos de egna trupperna. Dessutom har drivmedelssituationen och underhållssituationen slagit fel för dem. Det här är ur militär synpunkt inte särskilt framgångsrikt och när Putin säger att det här följer planen så är det total desinformation från honom personligen, säger Peter Hultqvist.

Senare samma dag stod Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace och uttryckte ett tydligare stöd för att försvara Sverige i händelse av ett ryskt hot än vad som tidigare gjorts i offentligheten.

– Det vore otänkbart att vi inte skulle stötta Sverige i stort sett vilket scenario som helst. Sverige är inte med i Nato men är otroligt viktigt för våra strategiska intressen och tillsammans försvarar vi varandras intressen, sa Ben Wallace under ett tal på fredagseftermiddagen i samband med att en övning under ledning av Joint Expeditionary Force, JEF, drog i gång.

Peter Hultqvist uppger att han fått liknande garantier från Wallace tidigare när de pratat på tu man hand.

– Han är väldigt tydlig med att man kommer att ställa upp med stöd till Sverige men sen exakt vad det handlar om får man se i det skedet. Men det är en oerhört bra signal i den tid vi lever i, säger Peter Hultqvist som dock fortsatt uppger att det inte finns något ”direkt militärt hot mot Sverige”.

En kvinna väntar på att toan ska bli ledig samtidigt som Peter Hultqvist intervjuas av Aftonbladets reporter John Granlund på ett reguljärt flyg till Köpenhamn.

Peter Hultqvist har ofta nämnt JEF på senare tid men han håller inte med om att det skulle vara något slags Nato-substitut för Sveriges del.

– Nej, det här är ett komplement till Nato, det är ett komplement till de övriga försvarssamarbetena vi har, men det är en styrka som kan användas med snabbhet i den händelse att vi hamnar i en krissituation.

Vilken risk ser du för att övriga länder i Europa dras in i kriget?

– Det här är ju en farlig situation för hela Europa. Det är ett krig 120 mil från Sverige. Det här är en jättefarlig situation och brutaliteten, grymheten och hänsynslösheten i den ryska militära krigföringen är ju monumental.