Nyheter

Rysk forskare spionmisstänkt i Tyskland

Av: 

TT

Tiden är inne för ännu en spionaffär att förpesta relationen mellan förbundskansler Angela Merkel och president Vladimir Putin. Arkivbild.
Tiden är inne för ännu en spionaffär att förpesta relationen mellan förbundskansler Angela Merkel och president Vladimir Putin. Arkivbild.

NYHETER

En rysk vetenskapsman verksam vid ett tyskt universitet har gripits för spionage. Affären riskerar att ytterligare försämra relationerna mellan Tyskland och Ryssland.

Enligt åklagarsidan misstänks mannen för att ha tjänat en rysk säkerhetstjänst från oktober 2020 fram till denna månad.

En talesperson för universitetet i Augsburg i södra Tyskland bekräftar att den misstänkte arbetat där och att polisen undersökt hans arbetsplats efter gripandet i fredags.

Ryssen var anställd som forskningsassistent vid den naturvetenskapliga och teknologiska fakulteten.

Fick kontanter

Vid minst tre tillfällen träffade han en rysk underrättelseagent, enligt polisens utredare, och lämnade två gånger över information från universitetet. För de tjänsterna ska han ha fått kontant betalning.

I söndags ställdes den misstänkte inför motsvarande en häktningsdomare, som beslutade att han ska hållas frihetsberövad.

Ett konto på jobbplattformen Linkedin i hans namn visar att han arbetade som forskningsingenjör vid det ryska Bajkov-institutet för metallurgi 2013. Flytten till Tyskland skedde 2016 för en praktiktjänst på Fraunhofer-institutet för lättviktskonstruktion.

Varken den tyska eller ryska regeringen har kommenterat spionärendet.

Mer ansträngt

Ryssland ligger i konflikt med flera västländer efter truppsammandragningar vid gränsen till Ukraina samt en serie spionskandaler som lett till utvisningar av diplomater.

Detta senaste spionfall inträffar när den tysk-ryska relationen är ansträngd på flera fronter, inte minst på grund av fängslandet av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj som fick vård i Tyskland efter att ha förgiftats i Ryssland.

Förbundskansler Angela Merkels regering har dessutom verkat för bibehålla sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim, och samtidigt gång på gång anklagat Ryssland för cyberattacker i Tyskland.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: