Jonas Sjöstedt: Nooshi är tuffare än jag

Sjöstedt lämnar över partiledarfacklan till Dadgostar

Av: Fanny Westling, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt manade till kamp i sitt sista partiledartal.

Han beskrev striden om arbetsrätten som den största av alla fajter, och försäkrar om att den inte tar slut med honom.

– Nooshi är lite tuffare än vad jag är, säger han efteråt.

Jonas Sjöstedt lämnar i dag partiledarposten, och med det lämnar han över stridsyxan till sin efterträdare.

Och budskapet i hans tal var tydligt: striden om arbetsrätten är inte över. Den som tror att partiets hållning skulle ändras med partiledarbytet har fel, menar han.

– Om regeringen går vidare med att slå sönder löntagarnas trygghet mitt under en pågående pandemi, då blir det regeringskris, och det ansvaret faller på dem.

Däremot vilken dag Vänsterpartiet skulle göra allvar av det hotet kan han inte säga någonting om, utan menar att det kommer ske den dagen som regeringen inte vill gå LO till mötes.

– Jag skulle säga att Nooshi är lite tuffare än vad jag är.

Har växt under Sjöstedt

I sitt sista partiledartal tog Sjöstedt upp hans och partiets framgångar de senaste åren.

– Vi har blivit en större rörelse, vi har lagt en stabil grund för att växa vidare, bli ett större parti med större inflytande, sade han.

Med Sjöstedt vid rodret har partiet dubblerat medlemsantalet till 25 000. V har också förbättrat sitt valresultat från 5,6 procent 2010 till 8 procent 2018.

Det är dock långt från toppnoteringen 12 procent 1998, då partiledaren hette Gudrun Schyman.

– Så är det, vi har inte gjort våra bästa resultat. Jag kanske har varit ett förband till Nooshi Dadgostar, säger han.

Själv var Sjöstedt i september den partiledare väljarna hade högst förtroende för, enligt Novus.

V siktar dock på att växa så pass mycket i nästa val att Socialdemokraterna åter behöver vända sig vänsterut för att kunna bilda en regering. Statsminister Stefan Löfven (S) stängde dörren för V efter förra valet och inledde i stället samarbete med Centern och Liberalerna.

För att växa behöver, enligt V:s egen analys, partiet få ökat stöd på landsbygden och bland LO-medlemmar. De senaste opinionsmätningarna tyder på att V:s strid med regeringen om arbetsrätten har gett partiet ett lyft.

Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt håller tal en sista gång när Vänsterpartiet håller kongress på Hilton hotell i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT
Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt håller tal en sista gång när Vänsterpartiet håller kongress på Hilton hotell i Stockholm.

"En farligare höger"

I talet varnade Sjöstedt för att demokratin står under press. Han uppmanade V att kliva fram och ta på sig en större uppgift.

– Vänsters huvuduppgift handlar nu om att försvara demokratin, sade han.

– I Sverige, liksom i många andra länder, står vi inför en ny typ av höger, en farligare höger, sade han.

Enligt Sjöstedt anpassar sig etablerade högerpartier "till rasisternas retorik och politik och går i en auktoritär nationalistisk och främlingsfientlig riktning."

På tisdag lämnar Jonas Sjöstedt in sin dator och gör sin sista dag i riksdagen. Sedan sätter han sig på flygplanet till Vietnam, där hans fru arbetar som ambassadör.

Han ser tillbaka på sin tid med glädje, och lovar att hjälpa till i nästa val.

– Jag ser fram emot att ta ett pass i valstugan i nästa valrörelse. Jag ser fram emot att ringa väljare tillsammans med er andra. Jag ser fram emot att, inte bara sätta stopp för de blåbruna 2022, utan ge vänstern en valframgång och ett ökat inflytande, sade Sjöstedt.

Publicerad: