Fruktade mördargetingar sögs upp

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-10-25

USA:s första bo tillhörande den asiatiska jättebålgetingen har förstörts. Iklädda omfattande skyddsutrustning sög forskarna upp hundratals av de fruktade insekterna.

De första av de uppemot fem centimeter stora insekterna på amerikansk mark upptäcktes i delstaten Washington i slutet av förra året. Den asiatiska jättebålgetingarna, som fått smeknamnet mördargetingar, hör hemma i Östasien.

Efter flera veckors sökande lyckades anställda vid Washingtons jordbruksdepartementet att hitta det första boet. Fyra levande bålgetingar hade fångats in, och tre av dem utrustades med en liten radiosändare, och forskarna kunde därmed följa en av dem som återvände till boet.

Boet upptäcktes i ett träd på privat mark i närheten av Blaine, inte långt från den kanadensiska gränsen. Det var stort som en basketboll, och blev inte långvarigt efter upptäckten. Iklädda skyddsutrustning från topp till tå, utrustade med koldioxid, plastfilm och en sorts suganordning, togs boet bort på lördagen, och omkring 100–200 bålgetingar fångades in.

Trädet ska kapas för att se om där finns några nykläckta bålgetingar, eller om någon drottning lyckats att lämna boet. uppger The Guardian .

Den asiatiska bålgetingen, som alltså är en invasiv art i USA, är väldens största bålgetingsort. Dess sting kan vara smärtsamt, och den kan dessutom spotta gift. Insekterna orsakar i och för sig årligen tiotals dödsfall i Asien, men smeknamnet till trots är det främsta problemet med bålgetingarna att den äter honungsbin. Enligt Washingtons jordbruksdepartement kan en liten grupp jättebålgetingar ta död på bina i en hel bikupa på några timmar.