Fransmän utomlands varnas efter terrordådet

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-10-30

Terrorberedskapen i Frankrike ligger på högsta nivå efter torsdagens misstänkta terrorattack. Nu varnas fransmän över hela världen för att deras säkerhet kan vara i fara.

– Risken finns överallt, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Ytterligare en man har frihetsberövats misstänkt för inblandning i knivdådet i en kyrka i Nice i torsdags som tog tre personers liv och som klassas som ett islamistiskt terrordåd.

Mannen, en 47-åring, ska ha varit i kontakt med den mordmisstänkte dagen innan dådet och har förhörts av fransk polis, rapporterar flera franska medier med hänvisningar till poliskällor.

21-åringen som misstänks för knivdådet sköts av polis och vårdas med kritiska skador på sjukhus.

"Ligger i krig"

Inrikesminister Gérald Darmanin varnar för att fler attacker kommer att ske i Frankrike.

– Vi ligger i krig med islamistisk terrorism, en fiende som är både inom och utanför (Frankrike), säger Darmanin till RTL Radio, dagen efter dådet.

– Och när du är i krig måste du förstå att det dessvärre har inträffat och kommer att inträffa andra händelser som de här fruktansvärda attackerna.

Den franska terrorberedskapen har höjts till högsta nivå efter dådet och tusentals soldater har kallats in för att stärka säkerheten kring bland annat kyrkor och skolor.

Frankrike har också varnat sina medborgare "överallt" i världen efter attacken, enligt utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Han säger att landets högsta riskvarning gick ut till medborgare utomlands i torsdags.

– Oavsett var de befinner sig, för risken finns överallt, säger han, enligt AFP.

Skar halsen av kvinna

Dådet som utfördes i kyrkan Notre Dame i centrala delarna av staden har fördömts av länder världen över.

Enligt Frankrikes antiterroråklagare, Jean-François Ricard, hade 21-åringen med sig en koran, två telefoner och tre knivar när han gick in i kyrkan vid halv nio-tiden i torsdags morse. Han misstänks ha skurit halsen av en kvinna, dödat ytterligare en man och en kvinna och skadat än fler innan han stoppades.

Dödsoffren är i 40–60-års åldern och mannen var anställd i kyrkan. En av kvinnorna flydde förövaren och tog sig svårt skadad till ett kafé i närheten. Hon avled sedan av sina skador.

Tiotusentals i protest mot Frankrike

Det misstänkta terrordådet skedde bara veckor efter att läraren Samuel Paty fick halsen avskuren av en 18-årig man sedan Paty under en lektion om yttrandefrihet visat teckningar av Muhammedkarikatyrer.

Även det har fördömts på bred front men Frankrikes benhårda försvar för rätten att publicera karikatyrerna har väckt ilska i stora delar av den muslimska världen med stora protester som följd.

I Bangladesh och Pakistan demonstrerade tiotusentals människor under fredagen mot den franska regimen med slagord som "Bojkotta franska produkter" och banderoller där president Emmanuel Macron kallades "världens största terrorist", rapporterar Reuters.