Radhuslänga i Åkersberga har brunnit ner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En hel radhuslänga har brunnit ner i Åkersberga norr om Stockholm. Det första larmet om branden inkom räddningstjänsten klockan 01.48.

– Vi har en jättestor resursuppbyggnad just nu med fem eller sex brandstationer på plats, sa Mathias Häglund, ledningsoperatör vid RC Mitt, vid klockan 02.45.

Man insåg snabbt att hela radhuslängan, med sex bostäder, var förlorad och skulle brinna ner.

– Det föreligger också en spridningsrisk till en intilliggande radhuslänga.

En boende i området berättar för Aftonbladet vid 03.30-tiden att personer fortfarande evakueras från fastigheter nära brandområdet. Enligt vittnet kan lågorna ha spridit sig från den brinnande längan till ett intilliggande hus.

– Vi kämpar fortfarande med att säkra intilliggande längor. Vi har haft gnistregn över andra hus, men inget har börjat brinna utöver radhuslängan som inte går att rädda, sa ledningsoperatören Fredrik Backland vid 04.30-tiden.

Han sa då att det fortfarande föreligger spridningsrisk. Utöver de boende i de sex brinnande bostäderna har man evakuerat ytterligare en radhuslänga.

De evakuerade har tagits till en skola i närheten och kommunen har larmats för att ta emot familjer som behöver hjälp.

Tidigt under lördagsmorgonen deltog ett 40-tal brandmän i insatsen. Det fanns då inga uppgifter om att någon skulle ha skadats i branden.

Vid sextiden rapporterade räddningstjänsten att det fortfarande var spridningsrisk men att den då hade minskat något. Räddningstjänsten hade trappat ner sin styrka på platsen.

Strax innan klockan nio på lördagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att de hade branden under kontroll och att det inte längre är någon spridningsrisk. Räddningstjänsten är nu där med enheter från en station som kommer bevaka branden under dagen.

Polisen meddelar att de kommer utreda hur branden startade och att en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet är inledd.

Ingen ska ha skadats i branden.

Foto: Läsarbild
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förödelse efter radhusbranden i Åkersberga.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett 40-tal randmän deltar i insatsen.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Radhuslängan kommer brinna ner till grunden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN