Norge tillsätter krisstab inför ovädret Hans: ”Väldigt allvarlig situation”

Uppdaterad 2023-08-07 | Publicerad 2023-08-06

Ovädret Hans kan bli det starkaste i Norge på 25 år när det drar in över landet under morgondagen.

Röd varning har utfärdats för skyfall, översvämningar och jordskred på flera håll i landet.

– Kan bli det värsta ovädret i mannaminne, säger meteorolog Isak Slettebø till VG.

Norska meterologiska institutet och norska vatten- och energimyndigheten NVE har utfärdat en röd varning för delar av södra Norge inför veckans oväder. Varningen kommer gälla under måndag morgon till tisdag kväll. Och värst väntas ovädret i Norge bli mellan måndags- och tisdagseftermiddagen.

”80–100 millimeter regn väntas under ett dygn. Ovädret kommer på flera håll vara bland de starkaste under de senaste 25 åren”, skriver norska YR på twitter.

– Det är en väldigt allvarlig situation, säger NVE:s hydrolog Trine Heggdal till NRK.

Enligt lokala myndigheter har en krisstab tillsatts som kommer stödja kommuner och räddningstjänst dygnet runt under ovädret. Enligt VG är 191 000 hus och byggnader i riskzonen.

Livsfarligt

Den röda varningen uttrycker att det kan finnas fara för liv.

”Det finns en stor risk för dödsfall och ovädret skulle kunna leda till stor skada på bebyggelse och infrastruktur”, står i den utfärdade varningen.

Röd varning om extremregn har utfärdats för delar av Norge. Ovädret väntas bli det värsta på 25 år för delar av landet.

– Bara i väldigt sällsynta fall kan extremväder bli så farliga att det finns fara för liv. Framförallt ifall samhällen inte förbereder sig, säger statsmeteorolog Pernille Borander till VG.

– Framförallt har livsfaran med oförutsägbara jordskred att göra, fortsätter hon.

Ovädret Hans förväntas leda till översvämningar och jordskred. Nederbörden kan slå mot byggnader, vägar eller järnvägar och orsaka begränsad framkomlighet.

Både röda och orangea varningar har utfärdats för jordskreds- och översvämningsrisk i delar av södra Norge.

Även Oslopolisen går ut med en varning till invånarna att undvika onödiga resor.

”I samband med det förväntade regnet uppmanas allmänheten att värdera nödvändigheten av ens resa”, skriver Oslopolisen på twitter.

Väntas få extrema konsekvenser

Den röda varningen innebär att situationen är extrem och utfärdas sällan, enligt NRK. Ovädret som väntas dra in under söndagskvällen från Sverige förväntas få extrema konsekvenser.

Det kan bli ruggigt på Karl Johan i kväll och i morgon.

Den röda varningen gäller östra Norge, norr om Oslo och de östra delarna av gamla Sogn och Fjordane, Møre och Romsdal, samt södra Trøndelag. Hela området kommer drabbas av stora vattenflöden och skyfall kommer dra in över vissa delar.

Meterologen Isak Slettebø sägger till VG att det är första gången på länge som en röd varning utfärdats för en specifik händelse av nederbörd.

– Vi kan förvänta oss nederbörd i områden som inte liknar något de senaste 20–30 åren. Möjligtvis längre än så, säger meterologen Isak Slettebø till VG.

Den fuktiga luften kommer stanna över området under två dagar, enligt Slettebø.

– Det innebär att ovädret kan bli det värsta i mannaminne.

Hydrologen Trine Heggdal uppmanar folk som bor nära vattendrag och floder att röra sig bort från dem.

Statsministern: ”Viktigt att vi förbereder oss”

Den norska regeringen kallar vädervarningarna allvarliga och uppmanar invånarna att lyssna på myndigheterna: undvik onödiga resor och trafik, skriver nyhetsbyrån NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre säger till NRK att folk måste vara förberedda och att det är betryggande att kommunernas och regionernas beredskapsteam nu förbereder sig inför ovädret.

– Det är viktigt att var och en säkrar sitt hem, ser till att bilar och campingvagnar inte står nära vattendrag, säger Støre till NRK.