Nattliga bombattacker i Ukraina – flera döda

Kärnkraftverk ska ha blivit strömlöst: Nedräkningen har börjat

Publicerad 2023-03-09

Flera delar av Ukraina har utsatts för robotattacker under natten mot torsdag.

Viktig infrastruktur sägs vara målet, attacker har bland annat skett i södra Kiev.

– Alla resurser är på väg dit, säger Kievs borgmästare Vitalij Klytjko i sociala medier.

Explosioner har rapporterats runt om i flera ukrainska regioner i en omfattande attack under natten mot torsdagen, rapporterar AFP. I bland annat Kiev har minst två personer skadats.

Vitalij Klytjko, borgmästare i Kiev, skriver på sina sociala medier att ”alla resurser” är på väg till den ukrainska huvudstaden.

40 procent av Kievs invånare är strömlösa på torsdagsmorgonen, rapporterar Klytjko.

Charkiv och Odessa tillhör även de regioner som drabbades av attacker under natten. Totalt handlar det om 15 attacker i Charkiv, skriver guvernör Oleh Synjehubov på sin Telegram.

Målet ska ha varit viktiga infrastrukturanläggningar, enligt guvernören. Det är oklart hur stora skador attackerna har orsakat.

Ryssland attackerade flera områden i Ukraina på torsdagsmorgonen. Bild från Charkiv.

Minst fyra personer har dött efter att ett bostadsområde i Lvivregionen träffats, rapporterar Kiyv Independent.

Attack mot kraftanläggningar

I Odessa har kraftanläggningar och bostadshus attackerats. Enligt Odessas guvernör Maksym Martjenko råder det nu restriktioner för elanvändning i området.

I flera månader har Ryssland attackerat infrastruktur i Ukraina med robotar och drönare och lyckats slå ut vatten-, värme- och elförsörjning för miljontals människor.

Enligt den ukrainska energimyndigheten Energoatom är kärnkraftverket i Zaporizjzja helt utan ström efter de ryska attackerna och drivs nu med 18 dieselgeneratorer.

”Bränsle för deras arbete finns kvar i 10 dagar. Nedräkningen har börjat”, skriver myndigheten i en Telegramkanal, enligt nyhetsbyrån Ukrinform.

Även kommunikationslinjen till kraftverket ska vara nere.

Guvernören i den västliga regionen Chmelnytskyj uppmanar invånarna att stanna i skyddsrum eftersom ”fienden attackerar landets infrastruktur”.

Det har också kommit rapporter om explosioner i staden Tjernihiv i norra Ukraina och från den västliga regionen Lviv. Även från städerna Dnipro, Lutsk och Rivne kommer rapporter om explosioner.

Bild från Charkiv.