En av fyra amerikaner tror att FBI låg bakom stormningen av Kapitolium

Publicerad 2024-01-05

Den 6 januari 2021 stormade Trumpanhängarna den amerikanska kongressen.

Tre år senare tror en fjärdedel av befolkningen att FBI låg bakom stormningen, enligt en opinionsundersökning från Washington Post.

”I dag är vi oense om lättverifierad fakta.”, säger Hany Fraid, professor vid University of California i Berkeley till tidningen.

Omkring 700 personer har erkänt att de gjort sig skyldiga till brott och en omfattande kongressutredning gav inte några bevis för att FBI skulle vara inblandade i stormningen av Kapitolium.

Trots det tror många amerikaner på motsatsen.

34 procent av de republikanska väljarna säger att myndigheten organiserade och uppmuntrade stormningen. Motsvarande siffra för demokratiska väljare ligger på 13 procent.

Samtidigt säger 11 procent av befolkningen att det finns ”konkreta bevis” för att FBI var inblandade.

Oro över demokratin

Mätningen visade också stora skillnader beroende på vilka medier väljarna följer. Bland de amerikaner som främst såg på Fox News trodde 39 procent att FBI var inblandade. Motsvarande siffra för de som följde CNN eller MSNBC låg på 16 procent.

Resultaten är uppseendeväckande men inte speciellt överraskande, enligt experter på desinformation och mediekonsumtion.

”Att 25 procent tror att FBI låg bakom attackerna den 6 januari stämmer tyvärr överres med de lögner som sprids i sociala medier och mainstream-media”, säger Hany Fraid, professor vid University of California i Berkeley och fortsätter:

”För 20 år sedan var vi oense om hur vi skulle hantera den här typen av händelser. Idag är vi oense om objektiv och lättverifierad fakta. Vi borde alla vara oroliga över vår demokrati.”