Dolda budskapen i C-ledarens jultal

Publicerad 2023-11-30

För Centerpartiet är det redan jul.

Partiledaren Muharrem Demirok höll tal omgiven av rekvisita. Till höger sida en gran med kulor i partifärger som C gillar.

Till vänster en bokhylla med till synes helt lösryckta föremål.

Men skenet bedrar.

C-ledaren Muharrem Demirok höll på torsdagsförmiddagen ett rekordtidigt jultal.

– Man ska inte känna skam att dra igång julstöket lite tidigare, att hålla jultal nu känns helt rätt. Vi är ändå på tröskeln till advent, säger han.

I bild fanns en bokhylla med föremål som han noga tänkt ut.

Eller rättare sagt en medarbetare som är förtjust i artisten Taylor Swift.

– Även mina barn är stora fan av henne. Hon brukar använda rekvisita för att få till ytterligare dimensioner, säger Demirok.

Är det en passning till Jimmie Åkesson, som hade en uppstoppad bäver och havregryn?

– Jag har en bokhylla full av saker som betyder något för mig. Jag vet inte vad havregryn och en uppstoppad bäver har för djupare betydelse för Jimmie Åkesson. Det får snarare ses som en passning till Taylor Swift.

Centerpartiets Muharrem Demirok höll jultal på torsdagen.

Jimmie Åkessons hösttal 2022.

Svårt att vara människa

Innehållet i C-ledarens tal var inte lika muntert som hans entusiasm över rekvisitan. En del handlade om hur svårt han tycker det är att vara människa i dessa tider.

– Jag tar kvällspromenaden med vår hund Allan. Inte för att jag älskar kylan och mörkret, utan av oro över vad som ska hända min sambo eller oro för vad som ska hända mina barn om de går ut, sa Demirok.

Till Aftonbladet säger han att oron började efter två sprängdåd i Linköping, där han bor.

– Hålen efter de där sprängningarna gapar fortfarande öppna. Det är ärren efter gängvåldet när rubrikerna har lagt sig. Jag är inte mer än människa, jag känner också den där rädslan.

Han fortsätter:

– Det är en oroande samhällsutveckling vi har, men i talet försöker jag säga att vi inte ska vara rädda. Politiken måste klara av att ta sikt mot horisonten och visa att det finns ljus där borta.

Följ ämnen i artikeln