Han blir ny ÖB i Ukraina – ledde försvar av Kiev

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-02-09

Två år in i kriget har Ukraina fått en ny ÖB – Oleksandr Syrskyj.

Han var med och räddade Kiev från att falla under de första dagarna i kriget, men trots det vet inte ens hälften av ukrainarna vem han är.

Efter omfattande rykten sparkade Ukrainas president den tidigare mycket populära försvarschefen Valerij Zaluzjnyj under torsdagen. Nu ska istället Ukrainas styrkor ledas av 58-årige Oleksandr Syrskyj.

Under den storskaliga invasionens första dagar ledde Syrskyj försvaret av huvudstaden Kiev. Sex månader senare var han med och beordrade Ukrainas framgångsrika blixtoffensiv hösten 2022 i Charkivregionen i nordöst.

Han har hyllats av president Zelenskyj för sitt ”personliga mod” och ”betydande bidrag till att försvara Ukrainas suveränitet”.

Trots framgångarna är Syrskyj inte någon nationell ikon som sin föregångare Zaluzjnyj, som är beundrad av ukrainare över hela landet och älskad av många soldater. I december 2023 visste färre än hälften av ukrainarna vem han är.

Torr kommunikatör

En förklaring kan vara hans något torra sätt att kommunicera och brist på karisma, i jämförelse med andra seniora ukrainska militärer.

Samtidigt är Syrskyj ”en av få högt uppsatta befälhavare som regelbundet besöker fronten”, säger arméns talesperson Ilja Jevlasj till AFP.

Liksom de flesta andra högre officerare i sin generation föddes Syrskyj i dåvarande Sovjetunionen och har studerat vid Moskvas högre befälsskola.

Stannade i Ukraina

Under 1980-talet stationerades han i Ukraina, som då var en del av Sovjetunionen. Men vid Sovjetunionens fall stannade Syrskyj kvar i Ukraina och anslöt sig till den ukrainska armén.

Han utnämndes till general 2009. Vid den ryska annekteringen av Krim 2014 blev han en av landets högsta befälhavare och försökte då förhindra erövringen av Donbass i östra Ukraina. Sedan dess har han klättrat ytterligare i de militära leden och har senast varit Ukrainas arméchef.