Arbetsmiljöverket efter Löfvings död: ”Det finns brister”

Publicerad 2023-07-03

Polisen har flera brister inom arbetsmiljöarbete och krisstöd.

Det konstaterar Arbetsmiljöverket i sin utredning efter polischefen Mats Löfvings död, det rapporterar TT.

Arbetsmiljöverkets utredning pågår fortfarande och under måndagen skickades en underrättelse till polisen där man delgav vilja arbetsmiljöbrister man sett och vilka krav som man överväger att ställa.

– Det är en del av arbetsmiljölagen att man ska förebygga riskerna för kränkande särbehandling, och när vi har inspekterat har vi sett att de inte har saker på plats som de ska ha, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

Kan tvingas betala vite

Fram till den 31 augusti har polisen nu på sig att uttala sig innan Arbetsmiljöverket fattar sitt beslut om ett eventuellt föreläggande. Om bristerna inte åtgärdas, kan polisen tvingas att betala vite.

”Vi har inspekterat polisens arbetsmiljöarbete och kan konstatera att det finns brister, både när det gäller att förebygga riskerna för kränkande särbehandling och att ge krisstöd”, säger Ulrika Scholander i en kommentar.

Scholander menar att det är lika viktigt att motverka sociala risker i arbetsmiljön som de fysiska.

Efter Mats Löfvings död anmälde polisen händelsen till Arbetsmiljöverket, då det inte gick att utesluta att hans död hade något samband med arbetet.

Följ ämnen i artikeln