Experten om Nordkoreas ballistiska robotar: ”Gynnsamt läge”

Publicerad 2022-11-04

Nordkorea har avfyrat närmare 30 robotar över Japanska havet – inom loppet av två dygn.

– Det är ett gynnsamt läge rent världspolitiskt nu, säger forskaren Benjamin Katzeff Silberstein.

Under onsdagen avfyrade Nordkorea minst 23 ballistiska robotar över Japanska havet. En robot slog ner ovanligt nära den sydkoreanska kusten.

Under torsdagseftermiddagen kom nya rapporter om att Nordkorea testat sina vapen. Vid 14-tiden svensk tid avfyrades en ny ”ospecificerad ballistisk robot” enligt Sydkoreas militär, rapporterar AFP.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att minst tre robotar avfyrats under torsdagen. Totalt har nästan 30 ballistiska robotar avfyrats de senaste två dagarna.

Benjamin Katzeff Silberstein, forskare på utrikespolitiska institutet, säger att vapentester tillhör vanligheterna.

– Det här sker ju mer eller mindre regelbundet. Vi vet att Nordkorea satsar mycket på vapensystem och då behöver man testa dem. Men antalet har varit högt, säger han.

En TV-skärm visar nyheterna om Nordkoreas ballistiska robotar.

”Tar tillfället i akt”

Han säger att det långsiktiga målet för Nordkorea är att etablera sig som en global aktör och att västvärlden ska erkänna landet som en kärnvapenmakt.

– Alla tester är små steg på den vägen, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

Nordkorea har de senaste dagarna gått hårt åt de gemensamma militärövningar som USA och Sydkorea genomfört utanför halvöns kust. Katzeff Silberstein betonar att det inte heller är unikt.

– De gör gemensamma övningar regelbundet, det i sig är inte en stor händelse. Man kan se det som att Nordkorea tar tillfället i akt och försöker rättfärdiga vapentesterna nu, säger han.

Nordkoreas övningar genomförs samtidigt som polariseringen mellan stormakterna blir allt större. Benjamin Katzeff Silberstein tror att det gynnar Kim Jong-Un.

Låg risk för sanktioner

– Det är ett gynnsamt läge rent världspolitiskt nu. Ekonomiska sanktioner har alltid varit svaret på Nordkoreas vapentester. Att få till starka sanktioner när framför allt Ryssland men även Kina inte prioriterar det högt är svårt, säger han och fortsätter:

– Risken för att Nordkorea ska drabbas av sanktioner nu är lägre än vad den var för några år sedan.

Sannolikheten för att situationen eskalerar är fortfarande låg.

– Det är orimligt att de skulle dra igång ett kärnvapenkrig. Det pågår en slags terrorbalans just nu. Men det enda som krävs är ett allvarligt missförstånd från deras eller USA och Sydkoreas sida. Det finns många oförutsägbara händelser som kan göra situationen allvarlig, men det är svårt att kalkylera för.

Följ ämnen i artikeln