Larmet om lekplatsen: ”Barn kan bli bitna av råttor”

Publicerad 2022-11-11

Råtta i stadsmiljö. Arkivbild.

En kreativ plats för barn har blivit ett tillhåll för gnagare.

När en råtta dök upp i en barnvagn drog ett skyddsombud i nödbromsen.

– Vi kan inte ha en situation där råttor hoppar på våra medarbetare, säger personalchefen Anna Malmcrona till nyhetsbyrån Siren.

Det började som en ambulerande sommaraktivitet 2014 för att ge barn i Göteborg möjligheten att snickra och pyssla. Några år senare, 2018, fick den bemannade bygglekplatsen i Biskopsgården en fast plats i Långströmsparken.

– Jag har jobbat med barn i många år och det finns inga barn som inte gillar att snickra och hamra, de springer direkt fram till verktygen, utbrast fritidsassistenten Marie-Louise Bergström, i ett sprudlande pressmeddelande.

Nu har lekplatsen fått oönskade inkräktare. Mängder av råttor har tagit över. Nyligen kröp en råtta upp i en barnvagn och in i en skötväska.

Då slog ett skyddsombud larm – med ett så kallat skyddsstopp.

”Vi är oroliga att ett barn kan bli biten av en råtta och kan inte i nuläget skydda besökare från råttorna som rör sig fritt och öppet på utsidan av bygglekplatsen” skriver skyddsombudet.

Verkningslösa åtgärder

Skyddsombudet uppger att problemet inte är nytt och att ett antal verkningslösa åtgärder redan satts in.

Kommunen uppger att flera förvaltningar arbetar med insatser för att återta kontrollen av bygglekplatsen.

– Just nu är lekplatsen stängd för säsongen, så stoppet fick ingen praktisk betydelse. Vi jobbar intensivt med detta men har hittills inte lyckats lösa situationen, säger personalchefen Anna Malmcrona till Siren.

Hon instämmer i att situationen är ohållbar och betonar vidare att stoppet gäller personalens arbetsmiljö.

– Vi kan inte ha en situation där råttor hoppar på våra medarbetare när de är där. Så det här måste hanteras tills lekplatsen öppnar igen nästa år, säger hon till Siren.

Följ ämnen i artikeln