Polis rev tältläger vid riksdagen

TT

Publicerad 2024-06-14

Palestinaaktivister upprättade på fredagen ett tältläger i närheten av riksdagen – och krävde att regeringen riktar sanktioner mot Israel.

Lägret revs av polis under eftermiddagen.

Ett tiotal tält slogs upp av studenter och Palestinaaktivister vid Strömparterren, ett stenkast från riksdagen i centrala Stockholm.

Efter lunch ingrep polisen och började föra bort demonstranter från platsen. Samtliga tält plockades ned sedan aktivisterna inte hörsammat polisens uppmaning om att avlägsna dem från platsen.

Aktivisterna har tidigare krävt att svenska universitet klipper banden till israeliska institutioner och företag som de anser medskyldiga till krigföringen i Gaza.

Nu riktar de sig i stället direkt till utbildningsminister Mats Persson (L) och kräver bland annat ett fullständigt vapenembargo mot Israel. Därtill säger de sig vilja se ett stärkt oberoende för universiteten att själva avgöra vilka de vill samarbeta med och inte.

– Att kräva att man ska avbryta olika typer av samarbeten som skulle drabba forskare i Sverige, det tycker jag är fel, svarar Mats Persson.

”Hotar akademisk frihet”

Aktivisterna tar fasta på att Persson tidigare uttryckt att det är regeringen som styr utrikespolitiken, och att krav således bör riktas mot honom och regeringen, inte universiteten.

– Det är inte Mats Persson sak att bestämma om våra universitet ska eller inte ska samarbeta med institutioner som är medskyldiga till folkmord, säger Ayla, en talesperson för studenterna.

Mats Persson:

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt att man vill styra enskilda forskare och förbjuda dem från att samarbeta med kollegor i andra länder, exempelvis Israel, och jag tycker att det ytterst är ett hot mot den akademiska friheten.

Universiteten fria

Han betonar att universiteten är fria och får bestämma över sina samarbeten själva.

– Regeringen sköter utrikespolitiken och universiteten ska fokusera på forskning och utbildning.

På förmiddagen bar polisen bort demonstranter som slagit upp ett tältläger vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. 13 personer greps och togs till polisstationen. De gripna släpptes under eftermiddagen och kvällen sedan de identifierats.

Totalt misstänks 17 personer för ohörsamhet mot ordningsmakt för att de inte lämnat platsen på polisens uppmaning.