Värnpliktiga kallas in för att röja spåren

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-23

Sten Tolgfors: Intresset att hjälpa till torde vara stort

För första gången kallas försvaret in för att röja snö från tågspåren.

Redan i kväll kan värnpliktiga vara på plats.

– Intresset från Sveriges värnpliktiga att hjälpa till torde vara stort, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) har i dag suttit i möte med representanter från försvarsdepartementet, Försvarsmakten, Banverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen presenterades resultatet av mötet.

"Frigör arbetskraft"

För första gången ber Banverket Försvarsmakten om hjälp.

Försvarsmakten har fått förfrågan om att hjälpa till med snöröjning på icke trafikerade godsbangårdar i Nässjö, Hallsberg och Norrköping. Totalt behövs ett par hundra personer.

– Detta frigör arbetskraft så att den ordinarie personalen kan sköta snöröjningen på andra ställen. Syftet är att utifrån den svåra situation som finns lösa problemen. Motsvarande situation har det inte varit under järnvägens verksamhet, säger Åsa Torstensson.

"Kan vi hjälpa till så vill vi"

Försvaret är redo att bistå:

– Kan vi hjälpa till så vill vi. Intresset från Sveriges värnpliktiga att hjälpa till torde vara stort. Det kommer att lösas med frivilliga som gör en insats. Det finns cirka 250 värnpliktiga i närheten av Nässjö och totalt över 6000 i hela landet, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Insatsen rör främst värnpliktiga under grundutbildning och folk från hemvärnet.

På plats redan i kväll

Minoo Akhtarzand, generaldirektör för Banverket, hoppas ha folk från försvaret på plats i Hallsberg redan i kväll. Där är snödjupet på spåren cirka 111 centimeter.

–Till en början ska de värnpliktiga enbart skotta snö på godsbangårdar där all trafik och ström kan stängas av och säkerheten garanteras. Vi kommer ge dem några timmars utbildning även om det inte finns någon trafik på de här bangårdarna, säger hon.