"Oljan är en begränsad resurs"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-10

Maria Wetterstrand försvarade höjningen av bensinskatten i sitt tal i Almedalen i dag.

– Vinnarna på en omställning till moderna bränslen finns utanför de stora städerna, sa språkröret.

Miljöpartiets språkrör avslutade Amedalsveckan på Gotland i dag. Maria Wetterstrand var först ut och lyfte de rödgrönas omdiskuterade förslag om höjning av bensinskatten.

– Oljan är en begränsad resurs. Det finns en stor risk att priset på oljan kommer att stiga inom 5-10 år.

– Om vi ställer om nu till förnybara drivmedel kommer vi att beröras mindre av den kris som komma skall. När vi höjer bensinskatten får vi pengar att satsa på omställningen.

Kritiserade Hägglund

Därefter talade språkröret om partiets vision om ett modernt Sverige och gick till attack mot Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– I ett omodernt Sverige går socialministern ut och säger att vissa familjer "helst inte" borde ha barn. I ett modernt Sverige kan alla bilda familj på det sätt de önskar.

Infrastruktur

Centerpartiet fick också kritik av Wetterstrand för partiets miljöpolitik.

– Det ska skjutas vargar för att få fler vargar. De ska harpuneras valar för att få fler valar. Det gör en lite orolig för hur de ska skaffa sig fler väljare.

Därefter gick Peter Eriksson upp på scenen och talade bland annat om infrastruktur.

– Vi gröna vill fördubbla järnvägskapaciteten. Vi vill förbättra transporterna i hela Sverige. Från Norrbotniabanan i norr till Ostlänken i Östergötland och Götalandsbanan i söder.

"Stora utmaningar"

Peter Eriksson förklarade också att Miljöpartiet vill bygga ut kollektivtrafiken för klimatets skull.

– Det skapar förutsättningar för nya jobb och företagande. Fler människor kommer att behövas. Vi har stora utmaningar som väntar.

Följ ämnen i artikeln