7 myter om att köpa ut alkohol

Publicerad 2016-04-29

De flesta skulle inte gå ut på stan och köpa om syskon eller kompisar säger nej till att köpa ut.

"Det är bättre att jag köper ut än att någon annan gör det", är ett av flera argument många använder sig av när de köper ut alkohol till någon yngre.

Frågan är: stämmer det verkligen?

Snart är det valborg och det är nu flera minderåriga gör sin alkoholdebut.

Enligt en ny Sifo-undersökning, som Systembolaget beställt, är det ofta äldre kompisar, syskon eller pojk- och flickvänner som köper ut alkoholen. Bland de tillfrågade, som var mellan 20 och 27 år, svarade 43 procent att de köpt ut till någon under 20 år. Vissa tänker att det är bättre att man själv köper ut än att någon annan gör det – vilket är en av sju myter som Systembolaget, via pressekreteraren Therese Elmgren, vill slå hål på.

1. ”Det är bättre att jag köper ut än någon annan gör det”

Den som köper ut kanske tänker att det inte spelar någon roll om de väljer att göra det eftersom ”den som vill ha alkohol kommer skaffa det ändå”. Men det stämmer inte.

– En undersökning av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visar att majoriteten av 16-åringarna skulle avstå från alkohol om den inte kom från en närstående. De flesta skulle alltså inte gå ut på stan och köpa om syskon eller kompisar säger nej, säger Therese Elmgren till Aftonbladet.

TT Bild

2. ”Om jag köper ut kommer jag att kunna styra hur mycket som dricks”

– Det är inte säkert. Det kan ju till exempel hända att bästa kompisen fått samma sak, och då finns det plötsligt dubbelt så mycket alkohol.

TT Bild

3. ”Jag är snäll om jag gör det”

– Äldre syskon som köper ut känner att de vill vara snälla och att de gör det av ”omtänksamhet”. Men verklig omtanke är att säga nej, ta diskussionen om så krävs och visa att man bryr sig på det sättet istället.

TT Bild

4. ”Jag är ingen langare”

– Man kanske inte vill känna sig som det men det ÄR langning att köpa ut eller ge bort alkohol till någon som är under 20 år.

TT Bild

5. ”Att de dricker en gång gör väl inget”

– Forskning visar att om man börjar dricka tidigt så ökar risken att man får problem alkohol som äldre.

6. ”Det spelar ingen roll om jag säger nej”

– Jo, ett nej gör stor skillnad, eftersom de flesta då skulle avstå från att skaffa alkohol.

TT Bild

7. "Bättre att jag köper ut än att hen dricker fulsprit"

– Alternativet är oftast inte att tonåringen skulle dricka ”sämre” alkohol om man säger nej till att köpa ut – utan det är stor chans att hen då faktiskt skulle avstå helt från att dricka.

TT Bild

Följ ämnen i artikeln