Cameron presenterar EU-krav i Bryssel

Uppdaterad 2016-06-14 | Publicerad 2016-02-16

I dag inleder Storbritanniens premiärminister David Cameron sin avgörande kamp om att förändra EU i grunden.

Får han igenom sina krav kan det påverka britternas omröstning om fortsatt medlemskap i EU.

– Det här är en kritisk stund, säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Egentligen inleds toppmötet i parlamentet i Bryssel först på torsdag, men redan i dag träffar David Cameron nyckelpersoner i EU-parlamentet, som talmannen Martin Schulz och ledare för de två största grupperna i EU-parlamentet.

I går träffade Cameron den franske presidenten François Hollande för samtal, och en källa sa efter det mötet att det fanns en "politisk vilja att nå slutsatser i Bryssel" även om det fortfarande finns mycket kvar att diskutera, särskilt vad gäller de ekonomiska kraven från Storbritannien.

Drivits fram av EU-kritiker

Kraven som den brittiske premiärministern försöker få igenom i parlamentet är fyra, och kan sägas ha drivits fram ur en mycket EU-kritisk brittisk opinion:

Begränsa välfärdssystemet för EU-medborgare i Storbritannien.

Starkare position för nationella parlament i EU

Garantier för att de länder som inte infört euron inte ska behöva drabbas av beslut inom eurozonen

Löften om att få stå utanför EU:s "allt fastare sammanslutning".

Den första punkten är den mest kritiserade, särskilt av den informella östeuropeiska Visegrad-gruppen – här ingår Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – som alla har medborgare som arbetar i västeuropeiska länder.

Det var framförallt till de länderna, som just nu möts i Prag, som Donald Tusk riktade sitt försök till lugnande ord i går:

– Det här är en kritisk stund. Det är hög tid att vi börjar lyssna på varandras argument snarare än våra egna. Det är naturligt i förhandlingar att positioner hårdnar, särskilt när vi kommer till kritiska tidpunkter, varnade han.

Risken att Storbritannien bryter sig ur samarbetet om kraven inte möts är överhängande, fortsatte Tusk, och poängterade att processen är inne i ett mycket känsligt skede:

– Det som går sönder kan inte lappas ihop.

Omröstning om EU-medlemskap

Martin Schulz, EU-parlamentets talman, sa vid lunchtid i dag att han hade svårt att ge några löften till David Cameron.

– För att vara ärlig, ingen regering kan gå till parlamentet och säga: det här är vårt förslag, kan ni garantera resultatet? Det är inte möjligt i en demokrati, sa han enligt Sky News.

Men även om toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag går med på reformkraven från Storbritannien så måste en uppgörelse också formellt godkännas av parlamentet.

Därefter har Cameron lovat sina medborgare att en folkomröstning ska ske i frågan om Storbritannien ska fortsätta vara medlem i EU eller inte.

En ny opinionsmätning från det brittiska opinionsinstitutet Comres visar att 49 procent av de tillfrågade britterna vill vara kvar i EU, 41 procent vill lämna unionen.

I januarimätningen från samma institut ville 54 procent stanna, medan 36 procent var för ett utträde.

Folkomröstningen i Storbritannien ska hållas senast den 31 december 2017, men kan bli av redan i juni, enligt tidigare uppgifter från Cameron.