Nya attacken mot Hökmark

Publicerad 2014-05-23

I kväll är det slutdebatt inför EU-valet på söndag

De rödgröna attackerna på moderaten Gunnar Hökmark kommer att fortsätta i slutdebatten i SVT i kväll.

Isabella Lövin (MP) tänker gå på honom stenhårt – mot bakgrund av de våldsamma översvämningarna på Balkan.

– Han och den partigrupp han tillhör har konsekvent motverkat alla EU:s försök att ställa om till ett fossilfritt samhälle, säger hon.

Attackerna mot moderaten Gunnar Hökmark har varit många under de senaste dygnens debatter inför EU-valet på söndag.

Från alla de tre rödgröna partierna S, V och MP har man gått på honom om allt ifrån miljö till ekonomi och jobb.

Mest uppmärksamhet väckte Marita Ulvskogs "gubbattack" och ordet "skithög" som uttalades i tysthet under Aftonbladets Partiprogrammet.

Och i kväll, när SVT:s slutdebatt med toppkandidaterna för de partier som i dag är representerade i EU-parlamentet avgörs, får han räkna med nya smällar. Bland annat från de gröna.

Riktar sig mot Hökmark

Miljöpartiets Isabella Lövin utser honom inför debatten till sin huvudmotståndare.

Hon tänker prata om klimatet mot bakgrund av de omfattande översvämningar som drabbat delar av Europa den senaste tiden.

– Det vi ser på Balkan är effekter som kanske beror på klimatförändringarna, men som i alla fall är en extrem väderhändelse. Det är något som alla forskare är överens om kommer drabba oss mycket, mycket oftare till följd av klimatförändringarna, säger Lövin.

– Det är i klimatfrågan som EU-parlamentet kan göra störst skillnad. Men det går inte om man har motsträviga krafter som Moderaterna som inte vill att Europa ska sätta upp bindande mål för sol, vind och vattenenergi eller att vi ska spara energi. De vill till och med ha bort de mål som finns i dag till 2020.

Enligt Lövin ser Gunnar Hökmark och Moderaterna bara till pengar.

– Det enda de vill är att göra det så billigt som möjligt att släppa ut koldioxid och lämna notan till våra barn. Det måste svenska folket få vetskap om. I kväll är ett utmärkt tillfälle att göra det, säger hon.

Inför debatten har Isabella Lövin laddat upp med en hundpromenad och att gnugga argument.

"Inga smockor"

Hennes främsta motståndare, Gunnar Hökmark, ställer in sig på debatten genom ett par timmars vila. Innan dess har han varit ute och kampanjat på gator och torg.

Att de rödgröna partierna har hoppat på honom i debatter både i Aftonbladet TV och i SR:s sändning de senaste dagarna tar han med ro.

– De har inte fått in några riktiga smockor men de har försökt att hoppa på mig. Jag tror de har bestämt sig för att gå på mig i någon slags gemensam kraftsamling, säger Hökmark.

Konflikten har bland annat handlat om huruvida EU ska ta fram ett eller tre bindande klimatmål inför det stora klimatmötet i Paris 2015.

Attackerar om ekonomin

De gröna och partierna till vänster vill ha tre mål, där ambitionen om minskade koldioxidutsläpp kompletteras med en plan för hur det ska nås, bland annat hur stor del av energin som ska vara förnyelsebar.

Medan Hökmark tycker det är bättre med ett enda mål att enas kring.

– De har ännu inte lyckas förklara varför det är bättre med en massa olika mål istället för ett mål för klimatpolitiken eller varför Bryssel är bättre än Sverige på att bestämma om energipolitiken, säger han.

I kvällens debatt kommer han att vilja trycka på det han tycker är bra med EU, som fred, säkerhet och människors fria rörlighet. Motståndarna vill han attackera på den ekonomiska politiken.

Fotnot: Slutdebatten sänds i SVT1 klockan 20.00-22.00.

Följ ämnen i artikeln