Knivman barrikaderade sig i lägenhet

Publicerad 2016-01-12

En man beväpnad med kniv låste under tisdagseftermiddagen in sig i en lägenhet tillsammans med en äldre familjemedlem.

Strax efter klockan 17 meddelade polisen att mannen gett upp och lämnat lägenheten.

– Jag tror allt gick lugnt till. Ingen ska ha skadats fysiskt, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen, till TT.

Det var vid 04.15 som polisen fick larm om att man sett en person med en kniv i ett trapphus i Rinkeby. Enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet skulle mannen ha låst in sig i en lägenhet tillsammans med en kvinna och ett spädbarn, men dessa uppgifter dementerades senare av polisen. Istället handlade det om en äldre familjemedlem som gärningsmannen inte tillåtit lämna lägenheten.

– Det rör sig inte om någon gisslansituation. Vi har förhandlare och resurser på plats. Just nu handlar det om att få ner temperaturen på personen, säger Lars Byström vid polisen i Stockholm.

Vid 16-tiden kunde den äldre familjemedlemmen lämna lägenheten i fråga.

– Det stämmer att en person är ute ur lägenheten. Vad jag förstår så gick det lugnt till, vad jag vet så är det ingen större fara med den personen, säger Albin Näverberg på polisens ledningscentral.

Hotade poliser

Ett vittne säger att ett 20-tal poliser befann sig utanför lägenheten och att mannen setts ”vifta med ett svärdliknande föremål”.

Strax efter klockan 17 meddelade Stockholmspolisen att mannen gett upp och lämnat lägenheten.

En förundersökning är inledd om försök till grov misshandel samt brott mot knivlagen.

– Mannen ska ha gjort utfall med kniv mot poliserna när de anlände till platsen, säger Eva Nilsson vid polisen i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln