USA har avlyssnat tre franska presidenter

Publicerad 2015-06-24

USA har avlyssnat Frankrikes tre senaste presidenter, rapporterar franska medier i samarbete med Wikileaks.

Avslöjandet bygger delvis på hemligstämplade dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Med anledning av de nya uppgifterna har Frankrikes sittande president François Hollande kallat sitt säkerhetsråd till krismöte.

Sent på tisdagskvällen publicerade tidningen Libération och sajten Mediapart hemligstämplade dokument som enligt Wikileaks visar att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har avlyssnat Frankrikes tre senaste presidenter: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande.

Avslöjandet bygger bland annat på fem NSA-rapporter om presidenternas kommunikation som USA skaffat sig tillgång till.

Sarkozy: Oacceptabelt

Varken det franska presidentkansliet eller den amerikanska regeringen har hittills velat kommentera nyheten, men Hollande har redan kallat sitt säkerhetsråd till möte på onsdagsmorgonen, uppger en källa i presidentkansliet för AFP.

Jacques Chirac har inte heller velat kommentera de nya uppgifterna, men en anonym medarbetare till Hollandes företrädare Nicolas Sarkozy säger till AP att den förre presidenten anser att den här sortens metoder är oacceptabla, särskilt om en allierad ligger bakom dem.

Obama beordrade stopp

2013 avslöjade den före detta NSA-medarbetaren Edward Snowden att den amerikanska underrättelsetjänsten hade avlyssnat Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Så sent som förre året sa Hollande att han under ett möte med USA:s president Barack Obama uttryckt sin oro över NSA-övervakningen. Efter avlyssningsskandalen 2013 uppgav amerikanska tjänstemän att Obama beordrat att avlyssningen av ledare för allierade länder skulle upphöra, rapporterar AP.

Följ ämnen i artikeln