Aktivister och boende protesterar mot avhysningen

Uppdaterad 2015-11-02 | Publicerad 2015-11-01

MALMÖ/STOCKHOLM. Tidsfristen för det romska lägret i Malmö har gått ut.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio skjuts avhysningen upp.

Polisen genomför aktionen under måndagen, uppger SR Ekot.

– Det enda jag kan säga att vårt uppdrag inte börjar idag, säger polismästare Tommy Sverngard kommenderingschef för insatsen till Aftonbladet.

Det har pågått rykten om att tömningen av lägret ska skjutas upp under söndagen.

När Aftonbladet talar med polismästare Tommy Sverngard kommenderingschef för insatsen bekräftar han att "polisens uppdrag inte börjar under söndagen".

Enligt olika uppgifter kan uppemot 800 poliser från hela landet delta i stängingen.

– Vi har beredskap vi anser att vi behöver. Några siffror kommenterar jag aldrig, säger han.

Lars Förställ, informationsdirektör på Skånepolisen:

– Vi kommer att avgöra tillsammans med kommunen när det är lämpligt att det ska göras, lägger han till Aftonbladet.

Ett hundratal romer  har stannat kvar och ett 50-tal aktivister är också på plats för protestera mot avhysningen.

Polisen har ännu inte synts till vid 18.30-tiden på söndagen.

Vad gör polisen just nu?

– Inget särskilt. Det här är kommunens ärende. Det är när kommunen ska ha tillträde för att utföra sitt arbete som vår handräckning blir aktuell, säger Lars Förstell.

Jeanette Silow, avdelningschef på Malmö kommuns miljöförvaltning, säger å andra sidan att kommunen väntar på grönt ljus från polisen.

– Vi väntar på ett besked från dem om när vi kan gå in och påbörja rivningen och städningen, säger hon. Vi måste kunna utföra arbetet på ett säkert sätt. Vi kommer behöva gå in med stora maskiner, sa hon till Aftonbladet vid 17-tiden på söndagen.

"Skyddar dem från rasistiska angrepp"

– Vi har varit här i en veckas tid för att stötta dem på olika sätt och skydda dem från rasistiska angrepp, säger Johanna Nilsson från det nystartade Nätverket för romers rättigheter.

Nätverket har uppmanat människor att samlas vid lägret redan vid lunchtid i dag. Nätverket kräver att EU-migranterna ska hänvisas till en alternativ boplats.

– Folk kommer inte att ge sig av innan klockan 16 för att de har ingenstans att ta vägen. Man kommer att utöva fredligt, passivt motstånd om polisen kommer, säger hon till Aftonbladet.

En av dem som säger att han inte kan bo någon annanstans är Marian Bonculescu.

–  Jag har alltid velat bo i det här landet. När jag var liten drömde jag om att bo i Sverige, säger han.

Kommunen erbjuder ett evakueringsboende under fem nätter.

– Det rymmer 50 personer. Vi har fått frågan från 27 personer och vi kommer att hålla öppet tills det blir fullt, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Malmö till Aftonbladet.

Hjälp i Rumänien

Malmö kommun försöker också etablera hjälp i romernas hembyar i Rumänien.

– Problemet är att Rumänien diskriminerar delar av sin befolkning. Vi från Malmö stad har varit i de delar av Rumänien som de här EU-migranterna kommer från, och försöker etablera stöd på plats där, säger hon.

Malmö är bra på att söka EU-stöd, berättar hon, och därför har pengar sökts därifrån för att hjälpa.

– Vi har också Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö, och det har kommit väldigt långt. Det kommer delegationer från hela Europa för att titta på det, säger hon.

Inga bensinpengar

Dessutom ger kommunen bidrag till hemresan. Men inte bensinpengar eller färjebiljetter för bilarna som tillhör EU-migranterna i Sorgenfri.

– Det är bussbiljetter vi ger. Vi kan inte bidra med pengar till bensin, eftersom bilarna där har körbud, det har vi kontrollerat. Det skulle bli konstigt om vi bidrog till att bilar som inte är trafiksäkra körs, säger hon till TT.

Lumnitia är en av romerna som bor i lägret. Till Aftonbladet säger hon att en resa till hemlandet inte är något alternativ.

– Jag har ingen möjlighet att leva i Rumänien, där kostar sjukvården och skolan och jag har inte råd, säger hon.

Lumnitia säger att hon gråter ofta.

– Jag pratar ofta med dem där hemma som frågar om jag har tjänat några pengar, men jag säger att jag inte har gjort det, säger hon.

Kommunen stoppar nya läger

Om EU-migranterna flyttar sitt läger till en annan plats så måste kommunen stoppa det, förklarar hon.

– Men frivilligorganisationerna kan hjälpa till hur mycket som helst. Fast vi i kommunen har våra begränsningar, vi måste följa de legala reglerna, säger hon.

Situationen är mycket olycklig, tycker hon.

– Den största faran i lägret är brand. De har byggt tälten och husen av presenningar, och de eldar inne och mellan husen. Det är en jättestor brandrisk, säger Carina Nilsson.

Polisen vill inte berätta hur beredskapen eller planerna ser ut.

– Vi har en begäran från kommunen om handräckning från klockan 16. Innan dess är detta ingen uppgift för oss, säger Lars Förstell, pressekreterare hos polisen i Malmö.

Om det skulle bli demonstrationer på platsen så kommer detta att betraktas som ett vanligt polisärende, förklarar han för TT.