33 slavskepp jagas - slaveri avslöjat i Thailand

Uppdaterad 2015-08-03 | Publicerad 2015-08-01

Tusentals människor har utnyttjats som slavar i den thailändska fiskeindustrin.

Internationella organisationen för migration jagar 33 slavskepp utanför Papua Nya Guineas kust.

– Sökandet är svårt, säger George Gigauri, IOM:s utsände på Papua Nya Guinea.

Skeppen som jagas är fisketrålare som tros ha koppling till ett stort kriminellt thailändskt slaverinätverk som avslöjades i Indonesien i våras, skriver The Guardian. Besättningen tros vara slavar som tvingats arbeta i den thailändska fiskeindustrin.

– Vi försöker att ta reda på ungefär var de håller till, säger George Gigauri.

På den indonesiska ön Ambon har en ännu större flotta av thailändska fiskefartyg hittats. IOM tror att omkring 240 fartyg och 1000 slavar är gömda där.

– Det här har fått oss att vilja titta på hur det ser ut i andra delar av Indonesien. Just nu vet vi inte om det finns flera sådana här stora flottor undangömda. Många av öarna ligger väldigt avsides, säger Paul Dillon från IOM, till The Observer.

Thailand i nivå med Nordkorea

Hemska detaljer om trafficking och slavarbete inom den thailändska fiskeindustrin har framkommit sedan i våras. Nyhetsbyrån AP avslöjade då att hundratals fiskare hållits fångna i djungelläger på isolerade öar i Indonesien, för att sedan säljas till thailändska fiskebåtar där de sätts i arbete. De flesta av fiskarna tillhör den utsatta muslimska minoriteten Rohingyafolket från Burma.

Slavhandeln har fördömts av EU, USA och FN. Amerikanska myndigheter har nedgraderat Thailand till nivå tre, det vill säga bottennivån i USA:s ranking över hur olika länder arbetar mot trafficking, slaveri och hur länders arbetare behandlas och skyddas mot övergrepp. Det placerar Thailand på samma nivå som Nordkorea och Iran.

Fångade i burar

Vissa av de fångade männen vittnar om att de har hållits inlåsta i burar. Andra att de blivit misshandlade och trakasserade.

Nästan alla beskrev att de blivit slagna, sparkade eller piskade med giftiga stingrockor om de klagade på arbetsbördan eller ville ta rast.

Fiskarna fick jobba uppåt 22 timmar per arbetspass men fick bara småpengar som betalning, eller ingen betalning alls. Enligt The Guardian ska flera tusen personer från Rohingyafolket ha blivit utsatta. De burmesiska slavarna luras att lämna sitt hemland för att arbeta i Thailands stora fiskeindustri.

Sedan förs de söderut och sätts i arbete på thailändska fiskefartyg i Indonesien.

Exporterar fisk för 70 miljarder

Huvuddelen av den fångade fisken och räkorna exporteras sedan från Thailand till exempelvis EU och USA. 2013 uppskattades det att Thailand exporterade fisk för uppåt 70 miljarder kronor, och landet är världens tredje största exportör av skaldjur.

2014 utgjorde thailändsk fisk tre procent av EU:s totala fiskimport, enligt The Guardian. De största importörerna av thailändsk fisk är Storbritannien, Italien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna. The Guardian har kunnat spåra fisken från slavarbetet till stora butikskedjor i USA och Storbritannien, som exempelvis Walmart.

– Det handlar om många miljarder dollar. Det finns mäktiga krafter där ute som har tjänat väldigt mycket pengar med hjälp av de här männens slit, säger Paul Dillon från Internationella organisationen för migration.

Enligt Statistiska centralbyrån finns det ingen statistik för hur mycket thailändsk fisk som importeras till Sverige.

Följ ämnen i artikeln