Tvingade kvinnliga krigare till abort – greps i helgen

Av: Erik Melin

Publicerad:
1 av 2

NYHETER

Spansk polis har gripit en man som anklagas för att ha utfört 500 aborter på kvinnliga krigare mot deras vilja.

Hector ”Sjuksystern” Buitragos har agerat på uppdrag av colombianska Farc-gerillan.

– Det är satt i system för att inte förlora kvinnliga krigare, säger åklagaren som leder utredningen.

Under helgen har spansk polis i Madrid gripit Hector ”Sjuksystern” Buitragos, som också han har varit en aktiv medlem i Colombias revolutionära väpnade styrkor (Farc-gerillan).

Buitragos har anklagats för att ha utfört 500 aborter på stridande i gerillarörelsen, utan kvinnornas medgivande.

En kvinna berättar för BBC hur hon blivit tvingad att genomgå fem aboter.

”Satt i system”

Den colombianske topåklagaren Eduardo Montealegre leder nu en utredning i vilken Sjuksystern misstänks för 150 ofrivilliga aborter, de flesta genomförde mellan 1998 och 2000, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har bevis för att de här aborterna var satta i system av Farc för att de inte ville förlora kvinnliga krigare, säger Montealegre.

Söker utlämning

Spansk polis säger att de colombianska myndigheterna menar att de kvinnor som Sjuksystern utfört aborterna på har våldtagits av Farc-medlemmar. Flera av de utsatta ska ha varit under 18 år gamla och i vissa fall ska ingreppen ha genomförts när graviditeterna varit väldigt långt gångna.

Colombia vill nu få Sjuksystern utlämnad av Spanien.

220 000 dödade

Tidigare har gerillan förnekat liknande anklagelser och sagt att man delar ut preventivmedel till alla sina kvinnliga medlemmar.

De senaste tre åren har Farc och Colombias regering fört samtal för att få slut på den fem decennier långa konflikten i vilken mer än 220 000 människor dödats och miljontals tvingats på flykt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN