Turkisk chefredaktör döms för förolämpning

Publicerad 2015-06-17

Turkiets president Tayyip Erdogan.

Den turkiska dagstidningen Today’s Zamans chefredaktör har dömts till villkorlig dom.

Bulent Kenes ska enligt domen ha förolämpat landets president, Recep Tayyip Erdoğan, i en tweet.

Meddelandet på Twitter nämner inte presidenten vid namn, enligt Kenes.

Det var i juli 2014 som Bulent Kenes, chefredaktör för den engelskspråkiga dagstidningen Today’s Zaman, i en tweet antydde att Erdoğans döda mamma skulle ha skämts över honom och vad han gjort med Turkiet. Vid tidpunkten var Erdoğan premiärminister men valdes månaden efteråt till landets president. Erdoğans mor dog 2011.

Domstolen i Turkiets huvudstad Ankara har förklarat Bulent Kenes skyldig för förtal och dömt honom till 21 månaders fängelse, rapporterar brittiska The Guardian.

Kenes menade att han skyddades av den turkiska yttrandefrihetslagstiftningen och att han i meddelandet på Twitter inte nämnt Erdoğan vid namn. Men domstolen gick inte på den linjen och utdelade istället fängelsestraffet, som man dock valde att omvandla till en fem år lång villkorlig dom.

’Trakasserier av medier’

Recep Tayyip Erdoğan har fått motta kraftig kritik för hur journalister, bloggare och även vanligt folk ställts inför rätta, anklagade för att ha förolämpat presidenten och andra topp-politiker.

Inför det turkiska parlamentsvalet den 7 juni riktade Reportrar utan gränser mycket skarp kritik mot landets och dess ledare. Man anklagar dem för att trakassera oberoende medier i landet och noterar särskilt att åklagare i maj försökt förbjuda oppositionella medier från att publicera sig.

I Reportrar utan gränsers senaste upplaga av sin årliga indexering över pressfrihet i världens länder hamnar Turkiet på plats 149 av 180. Sverige ligger på plats fem medan Finland är det land med allra bäst pressfrihet enligt Reportrar utan gränser.