Håll andan – nu kommer myggen

Publicerad 2015-07-03

Sommarvärmen är äntligen här.

Då är det bäst att sticka.

Nu väntar en invasion av desperata och blodtörstiga myggor.

– Man kan kalla det en masspsykos, säger myggexperten Yngve Brodin.

I går var årets hittills varmaste dag. Nu surras det om att högsommarvärmen håller i sig åtminstone över helgen. Trevligt för semesterfirarna, men med värmeböljan kommer även en invasion – av blodtörstiga mygg.

Maj var blötast på 200 år och de så kallade översvämningsmyggorna stortrivs när den kalla och fuktiga våren övergår till varm sommar. De lägger ägg på torr mark och när vattnet kommer kan flera tusen myggor kläckas på mindre än en kvadratmeter.

Sedan går de till full attack.

– Alla honorna ska ha blod samtidigt och då är det först till kvarn som gäller. De blir desperata och går till attack, man kan kalla en masspsykos, säger myggexperten Yngve Brodin vid Naturhistoriska riksmuseet.

Kläcks i massor

Översvämningsmyggor jagar i flock och attackerar med stor aggressivitet. Medan andra myggor kommer fram på kvällen är de dessutom aktiva mitt på dagen.

De slår ofta till som hårdast i områden med mycket våtmark. Träsk och myrar, vid älvar och vattendrag.

– Det har länge varit blött och kallt väder under våren och försommaren. Då har de legat och väntat, de gillar det blöta för då kommer inte rovdjuren tar dem. Sedan kläcks de i massor, säger Yngve Brodin.

De finns i större delen av landet, förutom i fjällen där det är för kallt. Värst drabbade brukar områdena vid Dalälven och Klarälven i Värmland vara. Men enligt Yngve Brodin sprider de sig som en löpeld över landet.

– Översvämningsmyggorna har börjat ta över markerna och är mycket värre än de vanliga norrländska skogsmyggorna, säger han.

Rådet: Håll andan och fly

När myggen kommer är tyvärr det säkraste knepet att fly än illa fäkta, enligt Yngve Brodin.

– Är det många myggor är det bara att försöka fly fältet. Folk brukar fäkta som galningar och då blir man andfådd, så det är bättre att försöka ta det coolt.

Men det finns olika sätt att skydda sig på. Till exempel att sätta sig i röken från grillelden.

– Är det måttliga mängder myggor finns det knep som ljus klädsel, att inte vara svettig och att andas lugnt, för koldioxiden från munnen dras till sig myggen. De gillar inte rök heller, säger Yngve Brodin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln