Forskare har lyckats skapa ”minihjärna”

Uppdaterad 2015-08-24 | Publicerad 2015-08-20

Minihjärnan och dess olika delar.

För första gången har forskare lyckats odla en hjärna. Minihjärnan är stor som ett suddgummi, och forskarna hoppas kunna använda den för att testa läkemedel.

Forskarna vid Ohio State University säger att minihjärnan är den ”mest kompletta” av de försök som hittills gjorts att odla fram en hjärna i ett labb, skriver The Guardian. Förhoppningen är att hjärnan kan användas till att öka vår kunskap om neurologiska sjukdomar och för att testa läkemedel. Den odlades fram med hjälp av hudceller från en människa.

Inget medvetande

Forskarna påpekar att hjärnan inte har något medvetande.

– Det finns inget stimuli kopplat till hjärnan. Den här hjärnan är inte tänkande på något sätt, säger en av forskarna till tidningen.

Minihjärnan är inte den första i sitt slag. Men forskarlaget menar att de har tagit fram det mest avancerade exemplaret hittills. Minihjärnan har exempelvis egen ryggmärg.

Till att börja med kommer forskarna att använda minihjärnan till militär forskning. Med hjälp av hjärnan kommer de att studera effekterna av posttraumatisk stress och traumatiska hjärnskador, skriver The Guardian.

Följ ämnen i artikeln