30 riksdagskandidater vill tillåta cannabis

TT TT Cannabis per definition är inte olagligt i Sverige, men det är den rusgivande beståndsdelen THC som omfattas av narkotikalagstiftningen. TT

Publicerad 2018-08-17

I samtliga 29 valkretsar, från norr till söder, finns det kandidater till riksdagen som öppet stödjer en cannabisliberal politik.

Med kampanjen ”Cannabiskrysset” försöker en tidigare EU-parlamentsledamot lyfta frågan om att avkriminalisera cannabis för eget bruk.

Flera länder har under senare år valt att helt vända om i synen på cannabis som ett olagligt inslag i samhället.

Men bland svenska riksdagspartier råder det konsensus om att Sverige bör hålla fast vid ett förbud mot att tillåta cannabis (hasch och marijuana).

Politiker som på eget bevåg försökt lyfta frågan till debatt har setts som udda fåglar, och ibland straffats. Exempelvis petade Miljöpartiet ned riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) på valsedeln förra året efter det att han i höstas bland annat föreslagit en utredning av den kriminalisering av droger av eget bruk som infördes 1988.

"Bryta tabut"

Det fick den före detta EU-parlamentarikern och piratpartisten Christian Engström att tända till. Nu har han hittat riksdagskandidater i alla valkretsar – sammanlagt 30 politiker på valbar plats – som är för en mildare cannabislagstifting.

– Det handlar om att bryta tabut, säger han.

Med listan vill han underlätta för de väljare som tycker att frågan är så viktig att de vill hitta en kandidat som de kan försöka kryssa in i riksdagen.

Men att en partiöverskridande cannabisliberal koalition skulle kuppas in i riksdagen för att göra "grön revolution" är dock inte troligt.

– Jag tror inte det här är en fråga man bör driva genom motioner i riksdagen utan jag tror att det handlar om ett arbete gentemot partiet, säger förre Cuf-ledaren Hanna Wagenius, en av kandidaterna som lyfts fram i kampanjen, och som i år kandiderar till riksdagen för Centerpartiet.

I kontrast till riksdagspartierna har frågan länge bubblat i ungdomsförbunden och just C:s ungdomsförbund (Cuf) och Liberalernas ungdomsförbund (Luf) har ställt sig bakom en reglering av cannabis som del av en mindre restriktiv narkotikapolitik. Ungdomsförbundens utspel har dock fått kritik från moderpartierna.

Hoppas på opinion

Christan Engström hoppas att kampanjen först och främst ska väcka opinion och drar en parallell till 2012 när handelsavtalet ACTA röstades ner i EU-parlamentet.

– Vi ville stoppa ACTA. Vi jobbade på stenhårt inne i parlamentet, men kom ingenstans. Men sedan blev ACTA uppmärksammat av olika medborgare runt om i Europa och det blev demonstrationer. Det blev en skillnad som natt och dag inne i parlamentet.

Han hävdar att det hittills inte funnits konkret väljarstöd i cannabisfrågan.

– Men erfarenheten från Europaparlamentet visar att det blir stor skillnad när det blir synligt att medborgare bryr sig. Då kan det vända totalt inne i parlamentet. Det är vad jag hoppas ska hända i Sveriges riksdag.