5 udda husbyggen

Uppdaterad 2013-08-01 | Publicerad 2009-06-18

Bo i en soptunna eller be i ett tempel av ölburkar. Grön byggteknik eller ekobygg betyder att försöka bygga något så energieffektivt som möjligt. Detta betyder till stor del – återvinning.

Dagens samhällsdebatt handlar till stor del om hur vi ska kunna leva hållbart. Jordens resurser är inte oändliga och den takt vi förbrukar dem i är för hög. Därför har flera arkitekter försökt komma på olika sätt att energieffektivisera produktioner, hitta alternativa byggmaterial och att minska utsläppen från byggen.

Ett av de mest energieffektiva sätten att bygga nytt på är att återvinna. Alternativa lösningar med återvunnet material kan vara minst lika bra som att köpa nytt. Därför följer en liten sammanställning av experiment och nytänkande när det kommer till användningsområden för vanliga material.

Öltält – nej ett öltempel

Buddistmunkar är kända runt om i världen för deras uthållighet och tålamod. Vad de inte är kända för är öldrickande. Trots det har thailändska Buddistmunkar byggt ett helt tempel av gamla ölburkar. De heliga männen i Sisaketprovinsen samlade ihop en miljon gröna och bruna ölflaskor till sitt Wat Pa Maha Chedi Kaew tempel.
 

Högtflygande husplaner med kraschad budget?

Det finns ganska många exempel runt om i världen där personer konverterat gamla flygplan till boende. Vid Arlanda finns det till och med ett vandrarhem som är inrymt i ett gammalt Boeing 747. Där bröllopssviten självklart ligger i cockpiten.
 

Hus med laddad atmosfär

I USA finns det flera exempel på hur något så konfliktladdat som en missilsilo kan bli ett ombonat hem. Många av de nedlagda relikerna från kalla kriget har pacificerats och blivit allt från hem till laboratorium. Tänk dig att ha ett hem med egen hangar och Star Wars-lika dörrar.

Ett hus med tradition och säd?

Ytterligare ett exempel på effektiv konvertering. I takt med att bondesamhället ger vika för ett mer tjänsteinriktat kommer det att i allt större grad finnas överblivna sädessilos. Med ännu ett exempel från USA kallat ”Dancing Rabbit Ecovillage” i Rutledge, Missouri, där de byggde tvårumslägenheter av de enorma kärlen.

Ett hem kommer lastat

Allt fler arkitekter och husbyggare upptäcker fördelarna med containrar. De tåliga plåtlådorna som år efter år skeppas runt jorden. Självklart blir dessa enheter perfekta att bygga med då de är tåliga, billiga och likt lego är stapelbara. Deras användbarhet som hem finns som exempel dels som studentboende men även som lyxlägenheter.

Felix Björklund, Minimedia

Följ ämnen i artikeln