"Talibaner skar av fingrarna på väljare"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-22

Minst två personer har fått sina pekfingrar avskurna av talibaner för att de hade röstat, rapporterar en grupp som övervakat valet.

Talibanernas skrämselpropaganda kan påverka valutgången.

När afghanerna röstar doppas deras pekfingrar i lila bläck, för att förhindra att de kan rösta mer än en gång.

Två kvinnor i i Kandahar, ett starkt fäste för talibanerna, attackerades på torsdagen strax efter att de röstat och fick sina pekfingrar avskurna av talibaner, uppger Nader Naderi på the Free and Fair Elevtion Foundation enligt nyhetsbyrån AP.

Skrämselpropaganda kan påverka utgången

Talibanerna hade hotat med att utföra våldsaktioner under valet. Men strax innan valet gick en talesperson för dem ut och sa att de inte skulle förverkliga hotet som spridits i landet.

Trots det vågade inte folk sig till valurnorna över hela landet. Främst befarar man att det drabbat befolkningen i de södra provinserna där den radikala islamistiska gruppen är som starkast.

– Då har vi ett problem, sa Nader Nadery.

Är det så skulle det främja chanserna för den sittande presidenten Hamid Karzai främsta motkandidat Abdullah Abdullah att få sitta fem år som president.

26 döda

Under valdagen dödades minst 26 afghanska civila och militärer i olika attacker.

Enligt Nader Nadery har flera personer pressats att rösta på en särskild kandidatat. Han påstår också att många minderåriga deltagit i valet.

En mindre sannolika vinnare av valet, Mirwais Yasini, påstod att han sett flera använda röstsedlar som fördärvats av folk som stöttat Karazai.

– Tusentals av dem hade bränts, säger han.

Båda tycker att de vunnit

"Vi beklagar förlusten av liv, men vi anser att de säkerhetsåtgärder som gjorts framgångsrikt hindrat några större störningar av valet," sa representanter från EU i ett uttalande enligt CNN.

Torsdagens val var landets andra direkta presidentval. Om ingen av kandidaterna får 50 procent av rösterna blir det en omgång till.

Först på tisdag kommer vi få höra hur det preliminära valresultatet är. På lördagsmorgonen påstod dock både Karazai och Abdullah att de vunnit.

Aftonbladets
bloggar
Afghanistan |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln