Advokaten: Bevisen räcker inte för fällande dom

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Kvinnan står fast vid att hon inte har något med morden att göra

Bevisen mot den 32-åriga kvinnan räcker inte för en fällande dom.

Det menar hennes advokat Per-Ingvar Ekblad.

– Min spontana reaktion är att jag inte kan säga annat än att det är en kvantitativ stämningsansökan. Kvaliteten är jag däremot inte så imponerad av, säger Ekblad.

På onsdagen åtalades den 32-åriga kvinnan som misstänks för morden på Max och Saga Jangestig och mordförsöket på deras mamma Emma i Arboga den 17 mars.

Som bevisning kallar åklagaren inte mindre än 56 vittnen – men DNA-bevisning som binder den 32-åringa kvinnan till händelsen finns inte.

Indicier

Åtalet bygger istället på en rad indicier – som ska slå fast att kvinnan ligger bakom det brutala dådet.

Kvinnan står fast vid att hon inte har något med morden att göra. Hennes advokat Per-Ingvar Ekblad anser att bevisen absolut inte räcker för en fällande dom. Den drygt 1900 sidor långa förundersökningen ger han inte mycket för.

– Min spontana reaktion är att jag inte kan säga annat än att det är en kvantitativ stämningsansökan. Kvaliteten är jag däremot inte så imponerad av, säger Ekblad.

Han fortsätter:

– Jag är än mer nöjd med att konstatera att min klient inte kommer att hamna i en besvärlig situation, eftersom det här bara är indicier.

Har inte varit där

Advokaten har under eftermiddagen gått igenom åtalet med kvinnan.

Vad säger din klient om att polisen inte anser att hon skulle hinna med allt hon uppger att hon gjort i Arboga och att hon därför ljuger?

– Det får stå för dem, säger han.

Detsamma gäller fotavtrycket – som är ett av åklagarens starka kort – menar Per-Ingvar Ekblad. Att det inte finns någon DNA-bevisning är han följaktligen inte förvånad över.

– Eftersom hon inte har varit där kan man inte hitta något DNA från henne och det är självklart en brist för åklagarsidan.

Hur mår din klient?

– Hon vet att hon måste gå igenom det här. Det är självklart att man inte mår toppenbra. Men hon vet att hon måste, och att hon klarar det.

Följ ämnen i artikeln