Munkar gripna i Tibet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

Kinesisk polis har gripit nio buddhistmunkar som anklagas för ett sprängattentat mot en regeringsbyggnad i Tibet, rapporterade den officiella nyhetsbyrån Nya Kina på lördagen.

Myndigheterna har anklagat tibetanska grupper för att ha planerat självmordsattacker efter de oroligheter som blossade upp i Tibet i mars. Men inga rapporter om sprängdåd har tidigare förekommit.

Enligt Nya Kina ska attentatsförsöket ha utförts den 23 mars. Det fanns inga uppgifter om vare sig personskador eller materiell åverkan.

De nio munkarna som hör hemma i Tongxiaklostret i Gyanbe har enligt Nya Kina erkänt sitt brott.

”Cewang Yexe, en av de misstänka, tog en hemmagjord bomb på motorcykel till platsen och flyttade den till kontorsbyggnaden med hjälp av de andra. De utlöste sprängladdningen och sprang sin väg”, skriver nyhetsbyrån.

Tidigare har kinesiska myndigheter uppgivit att man hittat vapen, ammunition och sprängmedel i en del buddhistkloster i Tibet. Men alla tidigare rapporter om våldsdåd har handlat om upploppen i huvudstaden Lhasa, då demonstranter plundrade butiker och kastade sten på polis och militär.

TT

Följ ämnen i artikeln